Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 25 februari

Ätbar cellulosa blir matolja

En forskargrupp på SLU vill omvandla cellulosa och lignin till matolja. Det ska ske med hjälp av jästsvampar. Matolja av sågspån, alltså ätbar cellulosa, och flis istället för palmolja. Ja, det kan bli verklighet om man får tro en forskargrupp på SLU.

 Matolja av sågspån och flis istället för palmolja. Ja, det kan bli verklighet om man får tro en forskargrupp på SLU.
Matolja av sågspån och flis istället för palmolja. Ja, det kan bli verklighet om man får tro en forskargrupp på SLU.

Gruppen har sedan tidigare visat att olja till fiskfoder kan utvinnas ur cellulosa och lignin. Nu är siktet inställt på ätbar cellulosa, i det här fallet oljor för livsmedel, vilka kan ersätta oljor framställda av exempelvis palmträd eller soja.

Jästsvampar används

Omvandlingen görs med hjälp av jästsvampar som kan lagra in stora mängder olja i cellerna. Projketet, som getts titeln ”Ätbart trä – förädla lignocellulosa till värdefulla livsmedelsingredienser genom mikrobiell fermentering”, stöds av Foras med ett bidrag på 7,5 miljoner kronor. Efterfrågan på vegetabiliska oljor ökar, del för användning som livsmedel, dels som bränsle, skriver SLU i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Träbaserat förband kan ersätta grishud på brännskadorLÄS MER: Korvskinn av ätbar cellulosa

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen