Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 1 juli 2018

Valutec tar stororder i USA

Torktillverkaren Valuetec ror hem en affär på två kanaltorkar till Nordamerika, till ett värde av 50 miljoner kronor.

FOTO: Valuetec

Valuetec har tidigare sålt sina anläggningar främst till Europa och Ryssland, men nu satsar ett sågverk i Nordamerika på två kanaltorkar. Affären är värd 50 miljoner kronor och köparen är sågverket Pleasant River i delstaten Maine, ett sågverk som är inriktat på konstruktionsvirke. För Valuetec innebär affären ett kliv mot att bli världsledare inom helhetslösningar för virkestorkning, betonar företaget.

– Det som ligger bakom tekniksprånget är tusentals utvecklingstimmar där vi studerat, utvärderat, testat och uppfunnit nytt i alla delar av en sorts virkestork som i sin första form användes redan 1927, säger Robert Larsson, vd på Valutec, i ett pressmeddelande.

Senaste generationen

Affären avser den senaste generationens TC-kanaltorkar, där TC står för tvärcirkulation. Det innebär att virkespaketen körs på längden genom torkens zoner och luften cirkulerar mot kanalens längdriktning. Tekniken gör det möjligt att styra styra temperatur och lufthastighet individuellt i olika zoner. Detta ger större frihet i att välja storleken på virket som ska torkas.

– Vi besökte flera svenska sågverk dit Valutec levererat anläggningar och de överträffade våra höga förväntningar när det handlar om detaljfokus, konstruktionens kvalitet och energieffektivitet, säger Jason Brochu, affärsområdesansvarig på Pleasant River.

LÄS OCKSÅ: Svenskt torkmonster växer i Europa

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen