Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 21 september 2017

Unik lövskog lockar besökare

SKEDEMOSSE, KÖPINGSVIK

Visst finns det skog på Öland. Mittlandsskogen är Nordeuropas största sammanhängande lövskogsområde nedanför fjällkedjan. Elna-Brith af Wåhlberg är skogsägare i den nordligaste delen av skogen och när Öland under skördefesten invaderas av besökare passar hon på att visa gårdens skogsbruk.

 Elna-Brith af Wåhlberg och vill visa sitt skogsbruk för allmänheten. Här med sin ständiga följeslagare Fanny
Elna-Brith af Wåhlberg och vill visa sitt skogsbruk för allmänheten. Här med sin ständiga följeslagare Fanny FOTO: Marie Henningsson

– Jag säger välkommen till min skog. Behovet är stort att visa skogen för att få förståelse för hur skogsbruk bedrivs, säger Elna-Brith af Wåhlberg.

Skogsdagen kallas Skogens skafferi och arrangerades första gången förra året av Kalmarsunds skogsbruksområde av Södra. Det blev succé. 3 000 besökare kom. Nu pågår förberedelserna inför den 30 september. På köksbordet hemma hos Elna-Brith av Wåhlberg ligger skisser över hur besökarna ska lotsas in i skogen, var de olika stationerna ska placeras, vad som ska visas upp.

Trä är framtiden

– Vi vill lyfta fram alla de värden som finns i skogen. Vi kommer att berätta att skogen är en del av lösningen på klimatfrågan, vi ska visa allt man kan göra av skogen, från tändstickor till kläder. Framtiden är gjord av träd.

 Det finns mycket att visa i skogen. Här går rådjuren så ofta att det blivit smala stigar.
Det finns mycket att visa i skogen. Här går rådjuren så ofta att det blivit smala stigar. FOTO: Marie Henningsson

När man som vuxen betalat entrén på 50 kronor får man också gå på skogens egen restaurang där det serveras smakprover från en skogsmeny: Svampsoppa, viltsalami, rökt rådjur vildsvin, bärefterrätt, lingondricka. Något med nötter ska förstås också finnas på menyn, det är mycket hässlen på Skedemosse precis som i övriga Mittlandsskogen.

FAKTA: Mittlandsskogen Öland

Mittlandsskogen anses vara Nordeuropas största sammanhängande lövskogsområde nedanför fjällkedjan och upptar i stort sett hela det inre av mellersta Öland.

Skogen omfattar totalt 14 000 hektar varav ungefär 10 000 hektar är produktiv skogsmark. Skogsarealen är fördelad enligt följande :45 procent ädellövskog, 30 procent övrig lövskog, framför allt björkskog, 5 procent hässlen samt 15 procent planterad barrskog.

Skogen förekommer i mosaik med kärr, fuktiga och torra gräsmarker, småalvar samt åkermark. Faunan och floran är mycket rik med 100-tals rödlistade arter.

Källa: Länsstyrelsen Kalmar län

 Skedemosse är en plats med historia. Från 300-talet efter Kristus och ända in i vikingatiden var Skedemosse en betydande religiös plats där man offrade till gudarna.
Skedemosse är en plats med historia. Från 300-talet efter Kristus och ända in i vikingatiden var Skedemosse en betydande religiös plats där man offrade till gudarna. FOTO: Marie Henningsson

Elna-Brith af Wåhlberg har bott på Öland sedan 1989. Det var då hon och hennes man Didrik tillsammans med de tre sönerna kom till skogsgården Skedemosse. Då var Elna-Brith novis i skogen, maken Didrik kom däremot från en familj med jägmästare.

– Mitt intresse vaknade med min man. Nu är skogen mitt stora intresse, säger Elna-Brith, som även är förtroendevald i Södra.

Hårt vilttryck

Efter att maken Didrik gick bort 1997 har Elna-Brith fortsatt att bedriva skogsbruk på gården. Det mesta av jobbet läggs ut på Södra, men en hel del plantering och röjning sköter hon själv tillsammans med sönerna. Gården är på 300 hektar och i historiska skrifter benämns den just som ”gården i skogen”.

 En stengärdesgård löper genom den ljusa lövskogen.
En stengärdesgård löper genom den ljusa lövskogen. FOTO: Marie Henningsson

150 hektar är produktiv skogsmark, till det kommer betesmarker och åker. Skogen är blandad lövskog, här växer ädellöv som ek, men också asp och björk. Tallen trivs på marken, men är svår att föryngra. Vilttrycket är hårt från både rådjur och älg. Den lärk som Elna-Brith planterat har klarat sig bättre.

Gamla fornlämningar

Att vara skogsägare på Öland innebär att man måste navigera mellan fornlämningarna. Just här på Skedemosse fanns det en hednisk offerplats och på tidigt 1960-tal hittade man en av landets största guldskatter. Om den finns det mycket information om i det fina gårdsmuseet som är öppet för besökare. Förutom skogsbruk och museum finns det ett hus för uthyrning till besökare på gården samt ett nystartat gårdsbrygger som drivs av sonen Olof och hans fru Ellen.

 Elna-Brith af Wåhlberg.
Elna-Brith af Wåhlberg. FOTO: Marie Henningsson

Skogsbruket är dubbelcertifierat och för Elna-Brith är det självklart att ta väl hand om miljö- och kulturvärden i skogen samtidigt som hon får en inkomst från den.

– Jag vill ha en vacker skog att vandra i.

FAKTA: Skogens skafferi

Södras ordförande Lena Ek inviger på lördagen den 30 september. På den kilometerlånga skogsslingan kan man plantera en egen tallplanta, testa bågskytte, smaka på skogens mat, se intressanta utställningar. På gården finns ett torg med hantverk till försäljning, kaffeservering med mera. Gårdsbryggeriet visas och det blir försäljning av gårdens egna folköl. Även museet är öppet och det finns även aktiviteter för barn. Arrangör är Kalmarsunds sbo av Södra tillsammans med Skedemosse gård.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen