Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 27 juli 2019

Treehotel-ägaren: Vi har Sveriges mest produktiva skogshektar

Att ha en lönsam hotellverksamhet i skogen utan att göra åverkan på naturen är målet för ägarna av Treehotel i Harads.

– Vi får in 40 000 per natt på de här tallarna. Och då är tallarna kvar, säger ägaren Kent Lindvall. 

 Britta och Kent Lindvall äger Treehotel i Harads.
Britta och Kent Lindvall äger Treehotel i Harads. FOTO: Treehotel

Det började med ett litet pensionat i Harads norr om Boden. Det drevs av Britta Lindvall och det gick väl sådär. Både hon och maken Kent kände att om de ville leva och verka i bygden de älskar så var något tvunget att göras.  

– Vår vän Jonas Selberg Augustsén gjorde en dokumentär som heter Trädälskare. De pratade om trädens filosofiska betydelse och byggde en trädkoja här som symbol. Den hyrde vi ut under några års tid. Och folk älskade att bo i en trädkoja uppe i en tall, säger Kent Lindvall.

Fakta: Treehotel i siffror

· Bolagsform: Aktiebolag

· Antal anställda: 12

· Omsättning: 15 573 000 kronor

· Resultat: 1 098 000 kronor

”Se sina tillgångar”

Därifrån togs idén vidare. Britta Lindvall utbildade sig inom turistanläggningars form och funktion. Ett skogsområde på totalt 1,5 hektar köptes av en skogsägare i trakten och arkitekter bjöds in för att genomföra visionen med hotellrum uppe i träden. 

 – Det handlar mycket om arkitektur och design. Då når man en målgrupp som har lite högre krav på boendet, säger Treehotels grundare Kent Lindvall.
– Det handlar mycket om arkitektur och design. Då når man en målgrupp som har lite högre krav på boendet, säger Treehotels grundare Kent Lindvall. FOTO: Johan Jansson/Treehotel

– Man måste se var man befinner sig och vad man har för tillgångar där man lever och bor. För oss var det skogen. I dag har vi Sveriges mest produktiva skogshektar. Vi får in upp till 40 000 kronor per natt på de här tallarna. Och då är tallarna kvar, säger Kent Lindvall. 

Tio meter upp

Verksamheten består i dag av ett antal hotellrum som ligger upp till tio meter över marken, pensionatet, en restaurang och ett antal aktiviteter kopplade till naturen. 

”Ska vara äkta”

Hotellrummen är förankrade i träden med fästen. Dessa måste justeras eftersom tallarna växer en årsring varje år. 

– Annars blir tallarna strypta. Man måste sköta om dem. Hela konceptet är byggt på att sätta fast rum utan att förstöra marken, mossan eller träden. Upplevelsen ska vara äkta, säger Kent Lindvall. 

Hur går det för er?

– Det är väldigt bra bokat. Vi har 70 procent bokningsgrad på hotellrummen och 70 procent utländska gäster. Vi omsätter 17 miljoner kronor på verksamheten på grund av de här tallarna. 

 Ett av Treehotels hotellrum har spegelväggar som reflekterar skogen.
Ett av Treehotels hotellrum har spegelväggar som reflekterar skogen. FOTO: Ragnar Th. Sigurdsson/Treehotel

Varför fungerar det?

– Det är den unika upplevelsen att bo i en lyxig trädkoja. Det är en kombination av en naturupplevelse och att bo bekvämt. Vi trodde så starkt på idén att vi trodde att det här skulle fungera. Och så körde vi på det. Har man bestämt sig så genomför man det och löser problemen på vägen. Man måste våga ta risker, säger Kent Lindvall. 

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen