Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 9 februari 2018

Stora Enso ökar resultat och omsättning

Stora Enso ökar både vinsten och omsättningen i bokslutet för 2017.

FOTO: Mostphotos

Stora Enso ökar omsättningen till 10,045 miljarder euro under 2017, jämfört med 9,8 miljarder euro under 2016, en ökning med 2,5 procent.

Det operativa rörelseresultatet ökar samtidigt till 1,004 miljarder euro, att jämföra med 884 miljoner euro under 2016.

– Vi har nått en ny nivå som ett företag för förnybara material. Transformationen har varit framgångsrik med en omsättning på över tio miljarder euro och ett operativt rörelseresultat för året på en miljard euro. Samtidigt har vi stärkt vår position i bioekonomin för framtiden, säger vd och koncernchef Karl-Henrik Sundström, i ett uttalande till bokslutskommunikén.

Ökade fjärde kvartalet

Under fjärde kvartalet ökade omsättningen med 3 procent, till 2,511 miljarder euro. Det operativa rörelseresultatet landade på 280 miljoner euro, en ökning med 46,6 procent. Det är fjärde kvartalet i rad som Stora Enso ökar omsättningen.

Bortsett från pappersverksamheten ökade omsättningen 6,2 procent. Vinsten beror på prisökningen på trävaror, samtidigt som volymen har ökat, parallellt med att de strategiska investeringar som har gjorts har trimmats in i verksamheten. En pågående omstrukturering, av Bergvik Skog, som tidigare har aviserats, fortsätter.

Rörelsemarginalen växer

Den operativa rörelsemarginalen landade på 11,2 procent, samtidigt som avkastningen på sysselsatt kapital uppgick till 13,5 procent, över de finansiella målen. Styrelsen förstår en ökad utdelning till 0,41 euro per aktie.

Under första kvartalet 2018 förutspår Stora Enso en omsättning i nivå eller högre än fjärde kvartalet. Även det operativa rörelseresultatet förutspås växa. Några planer på underhållsstopp av större karaktär finns i dagsläget inte inplanerade.

LÄS OCKSÅ: Stora Enso vinstvarnar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen