Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 21 augusti 2019

Stora Enso Gruvön planerar för produktionsökning

Stora Enso Gruvöns Sågverks nya produktionslinje för korslimmat trä, CLT, går bra och nu planeras för nyanställningar och ökad produktion.

 Kristina Lövgren, produktionschef, och Joakim sveder, platschef, på Stora Enso Gruvöns Sågverk berättar att de under de kommande sex månaderna ska fortsätta öka produktionen i den nya CLT-anläggningen.
Kristina Lövgren, produktionschef, och Joakim sveder, platschef, på Stora Enso Gruvöns Sågverk berättar att de under de kommande sex månaderna ska fortsätta öka produktionen i den nya CLT-anläggningen. FOTO: Malin Hildén

Den nya produktionslinjen för korslimmat trä, CLT, fortsätter att skapa nya arbetstillfällen och ökad produktion för Stora Enso Gruvöns Sågverk väster om Karlstad. Enligt ett pressmeddelande från företaget ska 150 anställda inom de kommande sex månaderna bli 170. Samtidigt ska produktionen öka.

En halv miljard

Det var i våras som den nya produktionslinjen för korslimmat trä, en investering på närmare en halv miljard kronor, invigdes. Målet med den nya linjen är att med 170 anställda kunna producera 100 000 m3 korslimmat trä.

– Om ett år ska vi vara uppe i 80 000 m3 korslimmat trä. En fullskalig produktion når vi nog om cirka två år, säger Joakim Sveder, platschef Stora Enso Gruvöns Sågverk.

40 har nyanställts

Sedan produktionsstarten av korslimmat trä har 40 personer rekryterats. Men fler operatörer, tekniker och ledare behövs.

 CLT-produkterna från Gruvöns sågverk är 16 meter långa och 3,5 meter höga. Den nya produktionslinjen för korslimmat trä, en investering på närmare en halv miljard kronor, som invigdes på Stora Enso Gruvöns sågverk utanför Karlstad i våras går bra. Nu planeras för ytterligare nyanställningar och produktionsökning.
CLT-produkterna från Gruvöns sågverk är 16 meter långa och 3,5 meter höga. Den nya produktionslinjen för korslimmat trä, en investering på närmare en halv miljard kronor, som invigdes på Stora Enso Gruvöns sågverk utanför Karlstad i våras går bra. Nu planeras för ytterligare nyanställningar och produktionsökning. FOTO: Storaenso

Sågverket på Gruvön producerar sågat virke, processat trä, pellets och specialbeställda produkter och korslimmat trä, CLT. Det mesta går till byggbranschen.

Råvarna kommer från närliggande skogar och genomsnittsstocken har rest ungefär sju mil.

Mer byggs i trä

– Marknaden för CLT är liten och ny, men starkt expanderande. Fördelarna med att bygga i trä är att det är ett förnyelsebart material. Det väger mindre så man kan lasta mer i transporter. Det ger även upp till 70 procent kortare byggtid jämfört med betong och är en tystare process som känns trevligare för byggarna och andra i närområdet, säger Joakim Sveder.

Idag byggs cirka tio procent av världens byggnader i trä.

– Vi behöver inte få folk att bygga mer, men mer i trä, säger Joakim Sveder.

LÄS MER: Fabrik för korslimmat trä i gång

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen