Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 31 augusti 2017

Södra satsar på korslimmat

Södra investerar i en anläggning för korslimmat trä i Värö. Koncernen planerar också för en större satsning längre fram.

 Korslimmat trä används allt mer i nybyggnadsprojekt. Södra tror att marknaden kommer att växa ännu mer.
Korslimmat trä används allt mer i nybyggnadsprojekt. Södra tror att marknaden kommer att växa ännu mer. FOTO: Henrik Björnsson

Södra meddelar i ett pressmeddelande att de investerar i en mindre anläggning för korslimmat trä (CLT) i anslutning till koncernens sågverk i Värö. Det finns också en planerad satsning på en större anläggning.

Växande marknad

Produktionsstart beräknas till början av 2019 och den årliga kapaciteten ska bli omkring 5000 kubikmeter per skift. Efterfrågan på korslimmat trä har ökat och väntas fortsätta göra så.

– Södras främsta uppgift är att stärka familjeskogsbruket genom nya produkter och innovationer. Vi har identifierat korslimmat trä som en intressant produkt och vill vara med och ta en position på en växande marknad. Men vi vet också att det kräver stora investeringar, tar tid att positionera sig på marknaden och är förenat med affärsrisker. Därför börjar vi i en mindre skala, kommenterar Lars Idermark, koncernchef i Södra, i pressmeddelandet.

Investeringen innebär att Södra kommer att nyrekrytera personal.

Fakta: Korslimmat trä

Korslimmat trä (CLT) är en byggskiva i massivt trä. Den tillverkas av minst tre skikt korsvis limmade lameller av gran eller furu. Intresset för produkten är stor, bland annat på grund av CLT-baserade byggprojekt över hela världen i syfte att utveckla marknaden och visa på ett alternativ till betong.

Korslimmat trä har haft en tvåsiffrig tillväxt sedan produkten introducerades i början av 2000-talet.

Källa: Södra

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen