Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 8 juni 2018

Södra säljer i Kallinge och Umeå

Södra drar sig ur interiörträ-segmentet och avyttrar Södra Wood Kallinge och Södra Wood Umeå till tyska Sörnsen Holzleisten.

 Södra Wood Kallinge.
Södra Wood Kallinge. FOTO: Eijer Andersson/Södra Wood Kallinge

Sörnsen Holzleisten övertar dels Södra Wood Kallinge, som tillverkar producerar lister, paneler och massiva trägolv med ett 80-tal medarbetare, dels Södra Wood Umeå. som tillverkar lister och paneler, med ett 20-tal medarbetare.

– Vi har genomfört en strategisk översyn av verksamheten och kommit fram till att vi avslutar den interiöra verksamheten. Kvar efter den senaste försäljningen är enbart Berg & Berg i Kallinge, som vi har för avsikt att hitta en köpare till. säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef Södra Wood.

– Detta innebär att Södra därmed avslutar den del av verksamheten som finns inom interiörträ-segmentet, fortsätter han.

Satsar på byggträ

Södra har under de senaste åren satsat hårdare på byggträprodukter och byggsystem i trä. Mot bakgrund av dessa beslut finns ingen naturlig plats för interiörträ inom Södra, säger Jörgen Linduist.

Har sålt tidigare

Tidigare har Södra sålt Södra Wood Grimslöv, UAB SIWood och Södra Wood AS till Sörnsen Holzleisten.

– Övertagandet av Kallinge och Umeå ger Sörnsen en större marknadsandel där de med en konkurrenskraftig produktion och vår starka sälj- och distributionsorganisation kan utveckla den interiöra affären på ett positivt sätt, säger Peter Karlsson, segmentschef Interiör på Södra, i ett pressmeddelande.

Samlokaliserar i Kallinge

Samtidigt så samlokaliserar Södra hyvlerierna i Kallinge och Ronneby till Kallinge, enligt ett tidigare beslut. Samlokaliseringen väntas bli klar i samband med övertagandet.

– Med de satsningar Södra har gjort är Kallinge och Umeå verksamheter som väl passar in i vår struktur. Därtill sker avsättningen på marknader som Sörnsen vill expandera på vilket gör att förvärvet passar perfekt i vår geografiska expansion, säger Robert Sörnsen, VD för Sörnsen Holzleisten.

Övertagandet beräknas äga rum den 1 september. Södra har inlett MBL-förhandlingar om affären.

LÄS OCKSÅ: Södra höjer beredskapen i skogen

Relaterade artiklar

Till toppen