Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 28 december 2017

Södra ökar träexporten till USA

Södra ökar åter igen sin export av trävaror till USA. Framför allt beror ökningen på en större efterfrågan på virke till husbyggnation men också på en låg produktion av virke i Kanada.

FOTO: Jonas Larsson Södra

Södra Wood har funnits på den amerikanska marknaden sedan 2000. De senaste fyra åren har man ökat exporten dit och 2018 räknar men att öka ytterligare med 25 procent.

Valde att stanna trots bostadskrisen 2009

– En viktig orsak till att det går bra för oss i USA är vår långsiktighet på marknaden. Vi stannade kvar med en mindre volym trots en tuffare period efter nedgången runt 2009 när många andra lämnade. Det ger oss en stark position nu när det går bättre och marknaden stärks. För oss är de långsiktiga relationer vi har med kunderna centrala, säger Andreas Jonasson, marknadschef på Södra Wood i ett pressmeddelande.

Gran ökar mest

Framför allt är det konstruktionsvirke av gran som intresserar kunderna och delvis beror ökningen på ett ökat intresse för att bygga småbostadshus i trä.

Men den låga produktionen av virke i Kanada, där bränder och skadedjursangrepp drabbat stora delar av skogen, påverkar också efterfrågan på virke från Södra.

Gläds trots liten marknad

USA är dock en liten marknad för Södra som framför allt exporterar till Europa.

– Trä är ett fantastiskt material att bygga i och vi ser nu ett allt större intresse globalt för att bygga mer miljömässigt hållbart i trä. Vi är naturligtvis glada för att även amerikanska kunder ser fördelen med just vår råvara, säger Andreas Jonasson.

Läs mer: Södra säljer verksamheten i Norge

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen