Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 14 september 2018

Södra ökar sågandet igen

Efter att stängt sågverk har Södra beslutat att öka produktionen igen.

 Södras såg i Mönsterås.
Södras såg i Mönsterås. FOTO: Per Österman

Södras sågverk har inte varit särskilt lönsamma och för ett par år sedan strukturerades verksamheten om.

I Mönsterås gick man ned från tre till två skift. Sågarna i Torsås och Ramkvilla stängdes. Samtidigt ökad produktionen i Orrefors och Långasjö.

”Tittade på värde och vilka kunder vi ville jobba med”

Volymen togs ned från 2 miljoner kubikmeter sågade trävaror till 1,8 miljoner kubikmeter i Sverige.

– Vi tittade mer på värde och vilka kunder vi ville jobba med än att bara sälja volym, så mycket som möjligt till vilket pris som helst, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef Södra Wood.

– Det har gått fantastiskt bra. Där vi tidigare har varit bland de minst lönsamma sågverken har vi flyttat upp i hierarkin och är bland de mest lönsamma sågverken.

100 000 kubikmeter mer per år

Södra ser ljust på marknadsutvecklingen. Behovet av trä för byggande kommer att öka. Andelen trähus ökar i hela Europa. Södra har startat ett nytt segment Building Systems och planerar för en stor fabrik av korslimmat trä i Värö, som kommer att förbruka en hel del av det som sågas i Värö.

För att kunna fortsätta förse den brittiska marknaden med sågade trävaror har Södra beslutat att öka produktionen i Mönsterås med 100 000 kubikmeter sågade trävaror på årsbasis från den 1 mars. Detta innebär att det tredje skiftet åter sätts in och cirka 30 nyanställningar.

– Vi kommer fortfarande att vara mindre än vad vi var tidigare på de svenska sågverken. Vi har inga andra större planer, vi ser inte framför oss någon ny green-field-investering, säger Jörgen Lindquist.

LÄS MER: Södra allt mer fossilfritt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen