Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 13 november 2018

Södra köper skog i Lettland

Södra köper Bergvik Skogs skogsinnehav i Lettland. Affären omfattar 111 100 hektar, varav 80 300 hektar är skogsmark.

 Olof Hansson, affärsområdeschef Södra Skog.
Olof Hansson, affärsområdeschef Södra Skog. FOTO: Ola Kjelbye

– Genom denna investering säkrar vi delar av vårt behov av skogsråvara. Vi får en bättre struktur på vår virkesimport, som kompletterar våra medlemmars virkesleveranser och stärker Södras konkurrenskraft, säger Lars Idermark, VD och koncernchef för Södra, i ett pressmeddelande.

Köper organisationen

Sedan tidigare äger Södra redan skog i Lettland och förutom alla aktier i bolagen SIA Bergvik Skog och SIA Ruda, inkluderar förvärvet även den skogliga organisationen med 24 medarbetare. Affären kostar Södra 324 miljoner euro.

– Lettland är i dag och framåt en viktig del av Södras råvaruförsörjning. Med förvärvet av ny skogsmark har vi en unik chans att stärka vår ställning på den lettiska marknaden. Vi fortsätter också den inriktning som Bergvik Skog har haft, med att utveckla ett hållbart skogsbruk med höga skogsvårdsambitioner, säger Olof Hansson, affärsområdeschef Södra Skog.

Förväntar ökad tillväxt

Den nyköpta skogsmarken har enligt Södra hög bonitet och företaget uppger att tillväxten väntas öka under kommande decennier. Virkesförrådet uppgår i dag till 10,6 miljoner kubikmeter (m3sk).

Relaterade artiklar

Till toppen