Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 24 augusti 2017

Skogsmarkspriserna på rekordhög nivå

Priserna på skogsmark ligger nu på den högsta nivån sedan 1995, enligt LRF Konsults senaste statistik. Även i norra Sverige har priserna vänt uppåt efter en längre tids nedgång och nu är det säljläge, enligt chefsmäklare Markus Helin.

FOTO: Mostphotos

Riksgenomsnittet, där alla LRF Konsults förmedlade skogsfastigheter ingår, har ökat med sex procent under årets första halvår och ligger på nu 419 kr per skogskubikmeter. Det är högre än toppåret 2010 och den högsta nivån sedan LRF Konsult började samla in data 1995.

”Trenden bruten i norra Sverige”

Priserna har stigit i hela landet. Störst procentuell uppgång de senaste sex månaderna syns i norra Sverige. Priserna har gått upp med 11 procent efter att i princip varit på nedåtgående sedan 2011.

– Nu ser vi att trenden är bruten i norra Sverige, och det känns naturligt efter en längre tids nedgång, säger Markus Helin, Chefsmäklare på LRF Konsult, till Land Skogsbruk.

Orsakerna till trendbrottet är flera, tror han.

– Sveriges ekonomi snurrar på, det har gått bra för skogsindustrin och det i kombination med en låg ränta gör att marknaden helt enkelt värderar upp skogsmarken i norra Sverige. Nu är det attraktivt att köpa skog, säger Markus Helin.

”Risken ökar ju högre priset blir”

I södra Sverige, där priserna drivits upp rejält de senaste åren, är prisnivån fortsatt hög.

– I södra Sverige är marknaden het, och nu ännu hetare vilket gör att risken ökar ju högre priset blir, säger Markus Helin.

LRF Konsult tror på en stabil marknad för återstoden av året. Intressanta faktorer att följa är lönsamheten för skogs- och massabolagen, dollarkursen och virkespriserna, men Markus Helin ser inga tecken på att marknaden sviktar utan fastighetspriserna kan till och med fortsätta uppåt. Men även på dagens nivåer är det säljläge:

– Vi kan aldrig veta vad som händer i morgon, men just nu så får man generellt så mycket som man historiskt sett kunnat få. Det är absolut läge att sälja nu och lite märkligt att inte fler väljer att göra det, säger Markus Helin.

Möjligt att göra bra affär

För den som vill köpa gäller det att göra noggranna kalkyler och se att man klarar det, då priserna är höga i förhållande till avkastningen. Men i vissa fall finns möjligheter till en bra skogsaffär även på dagens prisnivå.

– Det vi vet är att många som har skog köper mer skog och även på de här nivåerna så kan man få ekonomi i det om man är lågt belånad och man kan få stordriftsfördelar, säger Markus Helin.

Relaterade artiklar

Till toppen