Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 28 juni 2018

Skogsindustrins kurvor fortsätter peka uppåt

Trots konjunkturavmattningen har skogsindustrin en positiv utveckling, med priser på rekordnivå. Det visar en ny rapport från Skogsindustrierna.

FOTO: Mostphotos

På många håll sker en avmattning i den ekonomiska utvecklingen. Världshandeln bromsar in sedan början av året. Även i den svenska ekonomin finns tecken på en avmattning i konjunkturen.

Uppåt för skogen

I den svenska skogsindustrin är den ekonomiska utvecklingen fortsatt god, där priserna ökar till rekordnivåer.

– Massapriset är på en historiskt hög nivå till följd av en stark global efterfrågan. Även priserna för papper har fortsatt utvecklas positivt med en stigande europeisk efterfrågan på förpackningsmaterial, säger Katrin Heinsoo, som är analytiker inom massa och papper på Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande.

Hög efterfrågan

På sågverkssidan är efterfrågan hög på svensk trä. Virkes- och trävarubrist råder på allt fler marknader.

– För de svenska sågverken bidrar även den svaga kronan till rekordpriserna, säger Magnus Niklasson, som är analytiker inom träförädling på Skogsindustrierna.

Produktionen inte i ifatt

Rapporten visar även att efterfrågan ökar snabbare än produktionen i skogs- och trävaruindustrierna, både i Europa och USA.

– Bland de stora producentländerna är det bara Ryssland som har en klart positiv produktionstrend. Detta bidrar totalt sett till en bra marknad för sågverken, säger Magnus Niklasson.

En faktor som dock på sikt kan hämma tillväxten att byggaktiviteten i Europa framöver väntas växa långsammare än den europeiska ekonomin.

Rapporten finns nedladdningsbar här.

LÄS OCKSÅ: Ökade investeringar för svensk skogsindustri

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen