Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 31 oktober 2018

Skogsindustrin går fortsatt starkt

Skogsindustrin går bra just nu. Trots torka och skogsbränder. Flera av stora skogsbolagen har släppt starka delårsrapporter för årets tredje kvartal.

 SCAs sågverk Munksund.
SCAs sågverk Munksund. FOTO: SCA

Trots sommarens torka och skogsbränder går svensk skogsindustri på högvarv och flera av de stora bolagen fortsätter att rapportera starka siffror. När rapportfloden nu till största delen runnit förbi kan man konstatera att Södra, Stora Enso, SCA och Sveaskog visar starkt förbättrade rörelseresultatet för tredje kvartalet i år jämför med samma period 2017. Stora Enso och Sveaskog har rörelseresultat på 23 procent, Södra på 22 procent och SCA:s rörelseresultat landar på 11 procent jämfört med samma period i fjol. Fördelaktiga priser tycks vara en av de viktiga förklaringarna till bolagens goda tredje kvartal. Förutom rörelseresultatet ökar även nettoomsättningen för de flesta stora skogsbolagen det tredje kvartalet 2018 jämfört med samma period förra året.

– Resultatet för tredje kvartalet är mycket tillfredsställande, inte minst mot bakgrund av de utmaningar som extrem väderlek i sommar inneburit för virkesflöden och produktion, säger Lars Idermark, Södras vd och koncernchef i en kommentar.

Mot trenden

Billerud Korsnäs och Holmen går dock mot trenden något och redovisar svagare rörelseresultat för kvartal tre 2018 jämfört med samma period 2017. Holmen menar att det beror på ett större underhållsstopp samt kostnader för skogsbränder och Billerud Korsnäs anger att högre råvarukostnader och uppstartsproblem satt press på rörelseresultatet.

Ökad omsättning

Ser man till årets första nio månader ser det också ljust ut för många av de stora skogsbolagen. Södra har ökat nettoomsättning till drygt 18,1 miljarder kronor med ett rörelseresultat på 19 procent. Det är ett mycket starkt niomånadersresultat. SCA:s nettoomsättning har ökat med 11 procent januari – september i år jämfört med samma period i fjol och Stora Ensos omsättning har ökat med nästan fyra procent till drygt 7,8 miljarder euro och rörelseresultatet har förbättrats med drygt 45 procent. Sveaskog ökade omsättningen med 11 procent under årets tre första kvartal jämfört med samma period i fjol och rörelseresultatet ökade också med 11 procent.

– Vi har ett fortsatt bra marknadsläge med ökande priser på våra produkter vilket har påverkat resultatet positivt, skriver Per-Olof Wedin, Sveaskogs vd och koncernchef i en kommentar.

LÄS MER: Här är bolagen som styr Skogssverige

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen