Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 4 juni 2018

Skogsindustrin allt starkare - och grönare

Den svenska skogsindustrin blir allt ekonomiskt starkare och ökar satsningarna på hållbarhet kraftigt, visar en analys från Danske Bank.

FOTO: Mostphotos

I sitt senaste nyhetsbrev, Skog och Ekonomi, skriver Danske Bank att ekonomin i den svenska skogsindustrin kokar, samtidigt som sågverken uppvisar rekordsiffror. Massapriserna har stigit till rekordnivåer och prisuppgången på trävaror är den största på 40 år, skriver banken.

– För skogsägarna är högkonjunkturen självklart mycket välkommen. Alla de stora marknaderna som USA, Kina, Europa och Nordafrika går bra för tillfället vilket är helt unikt, säger Johan Freij, chef för affärsområde Skog & Lantbruk på Danske Bank Sverige, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Rekordpriser på skogsfastigheter

Tre växande områden

Tre områden där träet blir allt mer centralt är övergången från plastförpackningar till papper, att traditionell diesel ersätts med skogsdiesel och att stål och betong byts ut mot plats för träprodukter i byggindustrin.

Efterfrågan på massa gör att priserna är på väg att passera 1 200 dollar per ton. Under 28 månader har trävarupriserna stigit, samtidigt fortsatta höjningar är att vänta. Massaved har ökat med mellan 20 procent och 30 procent sedan i maj 2017. Även priserna i de mellersta delarna av Sverige, som har släpat efter, har hamnat på samma nivå som norra Sverige.

– Sådana här perioder varar inte för evigt och vårt råd är att avverka så att man får glädje av de goda priserna. Det finns ingen anledning att tveka med att slutavverka och gallra i sina bestånd, säger Johan Freij.

Står bättre rustad

Även om och när konjunkturen går ned står industrin bättre rustad. Prisutvecklingen klingar av, men priserna ligger kvar på en högre nivå än tidigare, där priserna svänger mindre. Den goda ekonomin har också lett till att trenden mot hållbar skogsproduktion blir allt starkare.

– Vi har pratat länge om att skogsindustrin har stora möjligheter att producera nya produkter och nu ser vi att det händer. Efterfrågan på hållbara och förnyelsebara material från skogen ökar snabbt, inte minst i form av nya flerfamiljshus i trä och investeringar i skogsbaserade bränslen. Det kommer att dämpa effekterna av en vändning, säger Johan Freij.

LÄS OCKSÅ: Urstarkt läge för den svenska skogsindustrin

Relaterade artiklar

Till toppen