Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 18 oktober 2018

Skogsgårdarnas vinst har dalat senaste tio åren

Trots högre virkespriser och en skogsindustri på högvarv minskar vinsten, eller skogsnettot, för skogsägarna. Det visar LRF Konsults nya lönsamhetsrapport. 

 Trots den sämre lönsamheten visar LRF Konsults Skogsbarometer 2017 att 55 procent av skogsägarna anser att lönsamheten är tillfredsställande eller mycket god.
Trots den sämre lönsamheten visar LRF Konsults Skogsbarometer 2017 att 55 procent av skogsägarna anser att lönsamheten är tillfredsställande eller mycket god. FOTO: Mostphotos

LRF Konsult släpper i dag, torsdag, sin rapport över skogsgårdarnas ekonomi i Sverige. Den visar bland annat att det genomsnittliga skogsnettot för hela Sverige sjunker.

”Oroväckande för skogsägare”

Det låg på 97 300 kronor för 2017 och förra året låg det på 99 900 kronor. Rapporten visar också att den långsiktiga trenden de senaste tio åren är svagt nedåt.

– Det är oroväckande för skogsägare att trenden fortsätter nedåt. Samtidigt ökar också skuldsättningen. Om det kommer en lågkonjunktur, som många tror, inom fyra år samtidigt som räntorna går upp kan man bli lite bekymrad över hur nya skogsägare ska klara ekonomin, säger Jimmy Larsson, segmentschef Skog & Lantbruk på LRF Konsult.

LÄS MER: Rekord och ras för skogsmarkspriser

Lönsamhetsbarometerns andra år

LRF Konsult räknar skogsnettot som alla intäkter från skogen minus alla direkta kostnader för skogen, som avverkningskostnader eller återplantering. Resultaten bygger på svenska skogsgårdars verkliga balans- och resultatrapporter från LRF Konsults datalager.

Det är andra året som LRF konsult presenterar lönsamhetsrapporten och den sämre utvecklingen för i år beror, enligt LRF konsult, bland annat på att förra årets bättre priser inte har kommit med i skogsägarnas resultatredovisningar än. 

– Intäkterna kommer ofta inte in samma år som avverkning, utan redovisas längre fram, säger Jimmie Larsson.

 LRF Konsult släpper i dag, torsdag, sin rapport över skogsgårdarnas ekonomi i Sverige. Den visar bland annat att det genomsnittliga skogsnettot för hela Sverige sjunker.
LRF Konsult släpper i dag, torsdag, sin rapport över skogsgårdarnas ekonomi i Sverige. Den visar bland annat att det genomsnittliga skogsnettot för hela Sverige sjunker. FOTO: Mostphotos

Men den långsiktiga trenden visar att skogsnettot har krupit nedåt de senaste tio åren.

– En orsak kan vara att kostnadsbilden går uppåt. Dels är det högre drivmedelspriser och även dyrare maskininköp för entreprenörer på grund av en svag krona. Det blir dyrare att importera maskiner och den kostnaden får ofta skogsägare bära. Produktiviteten har inte kunnat möta de ökade kostnaderna.

LÄS MER: LRF Premium – ”Allt fler ser mjuka värden i sin skog”

Långa transportavstånd bakom sämre skogsnetto i norr

Det är stora skillnader i lönsamhet mellan norr och söder. Skogsnettot i södra Sverige låg 2017 på 131 000 kronor, 99 900 kronor i Mellansverige och bara 64 000 i norra Sverige. 

– Det sämre skogsnettot i norra Sverige bör främst vara en följd av de långa transportavstånden mellan skogen och industrin, som ger fördyrade avverkningskostnader.

Trots den sämre lönsamheten visar LRF Konsults Skogsbarometer 2017 att 55 procent av skogsägarna anser att lönsamheten är tillfredsställande eller mycket god, vilket är något fler än ifjol. 

För låg återinvestering

Skogsägare lånar också allt mer pengar. Nu ligger belåningsgraden på den högsta nivån på tio år och medelbelåningen i landet ligger på 400 000 kronor. Högst belånad är man i syd, där skogsägare i snitt har lånat 620 000 kronor. 

– Skogsgårdarna har kunnat låna mera till ett lägre pris vilket driver på utlåningen. Det som utgör den huvudsakliga belåningen är att man köper mer mark, säger Jimmy Larsson.

LRF Konsult skriver i rapporten att återinvesteringar i form av skogsvård är för låg i Sverige. I dag ligger nivån på 5,4 procent av de totala skogsintäkterna och borde vara runt 10 procent.

– Man borde inte se skogsvården som en kostnad, utan som en investering. Oavsett konjunktur och vilket mål man har med sitt skogsbruk är det viktigt att utföra skogsvård på rätt plats, på rätt sätt och i rätt tid för att man ska få ett lönsamt skogsbruk, menar Jimmy Larsson.

LÄS MER: Väl planerat skogsbruk nyckeln till lönsamhet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen