Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 21 juni 2018

Sjunkande kostnader för avverkning 2017

Kostnaderna för föryngringsavverkning och gallring sjönk en aning ifjol, visar siffror från Skogsstyrelsen. Men på tioårsbasis stiger kostnaderna.

FOTO: Mostphotos

Under fjolåret sjönk såväl kostnaderna för föryngringsavverkning och gallring något, jämfört med året innan, enligt Skogsstyrelsen.

Liten förändring

Samtidigt så är förändringen liten jämfört med 2016, över hela landet. Enligt Skogsstyrelsen sjönk kostnaderna för föryngringsavverkning mätt i kronor per kubikmeter marginellt i norra Sverige, samtidigt som de steg något i södra Sverige under fjolåret, jämfört med 2016. Gallringskostnaderna sjönk däremot något i norra Sverige, medan de steg i södra Sverige.

Ökade föryngringskostnader

Över en tioårsperiod, mätt från 2007 till 2017, steg kostnaderna för föryngringsavverkning med 22 procent, medan de gallringskostnaderna steg 31 procent.

Återväxtåtgärder kostade mer

När det gäller kostnaden per hektar för återväxtåtgärder, i form av hyggesrensning, markberedning, planering och sådd, så steg dessa en procent i norra Sverige och fyra procent i södra Sverige, jämfört med 2016. På tioårsbasis har kostnaderna för dessa stigit 36 procent.

Röjningskostnader ökade

Kostnaden per hektar för röjning ökade två procent i norra Sverige och med tre procent i södra Sverige. Ökningen på tioårsbasis steg 13 procent.

Rapporten finns tillgänglig för nedladdning här.

LÄS OCKSÅ: Skogsbolagen lade mer på återväxtåtgärder 2016

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen