Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 12 juli 2018

Setra växer och ökar vinsten

Setra redovisar ökad sin vinst och omsättning, både under första kvartalet och under årets första halvår.

 Hannele Arvonen, VD och koncernchef för Setra.
Hannele Arvonen, VD och koncernchef för Setra. FOTO: Setra

Träindustriföretaget Setra gör en rörelsevinst på 233 miljoner kronor för första halvåret, att jämföra med 90 miljoner kronor för motsvarande period i fjol. Nettoomsättningen slutade på 2,359 miljarder kronor för första halvåret, jämfört med 2,082 miljarder kronor för motsvaranede period 2017. För andra kvartlalet ökar vinsten till 141 miljoner kronor (57), samtidigt som nettoomsättningen stiger till 1,229 miljarder kronor (1,075).

– Marknaden för trävaror har fortsatt att utvecklas i positiv riktning vilket gjort att vi kunnat öka såväl försäljnings- och produktionsvolymerna som försäljningspriserna. Framöver ser vi en fortsatt stark marknad för trävaror och en god efterfrågan hos våra kunder, säger Hannele Arvonen, VD och koncernchef för Setra, i en skriftlig kommentar

Ökat kassaflöde

Under första halvåret uppgick kassaflödet till 111 miljoner kronor (96), samtidigt som den finansiella nettoskulden sjunker till 41 miljoner kronor (126), vilket innebär en minskande nettoskuldsättningsgrad från 9 till 3 procent.

Växande marginal

Rörelsemarginalen ökar från 5,3 procent till 11,5 procent på andra kvartalsbasis från 2017 och 2018, och den stiger från 4,3 procent till 9,9 procent på första halvårsbasis. Bolaget är på väg att investera i tillverkning av komponenter och KL-trä i Långshyttan, samt att i ett samarbete med Preem omvandla sågspån till pyrolysolja, som i sin tur kan omvandlas til biodrivmedel.

LÄS OCKSÅ: Preem och Setra förnyar drivmedel ihop

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen