Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 16 september 2019

Setra startar bygget av Europas första anläggning för pyrolysolja

Setra och Preem står nu i startgroparna för bygget av produktionsanläggningen för pyrolysolja vid Setra Kastet sågverk i Gävle.

 Sågspån ska bli biodrivmedel.
Sågspån ska bli biodrivmedel. FOTO: Barkater

Träindustriföretaget Setra och Preem samarbetar kring produktion av pyrolysolja från sågspån. Det gör de i det gemensamägda bolaget Pyrocell som ska producera råvara för framställning av biodrivmedel. Anläggningen beräknas kunna tas i drift under 2021 och produktionen kommer vara cirka 25 000 ton pyrolysolja per år.

– Vi är väldigt glada att Pyrocell nu går från planering till byggstart av vår första kommersiella anläggning för framställning förnybar råvara med hjälp av pyrolysteknologi, säger Pontus Friberg, projektägare och ordförande i Pyrocell AB i ett pressmeddelande.

 Setra Kastets sågverk i Gävle.
Setra Kastets sågverk i Gävle. FOTO: Birgitta Sennerdal

Vill öka värdet

I samarbetet har Setra råvaran – sågspånet, medan Preem har raffinaderier och tankstationer.

– Vår strategi är att öka värdet och klimatnyttan hos våra produkter. Därför har vi valt att satsa på produktion av bioolja från sågspån som kan användas som råvara vid produktion av biodrivmedel, säger Anders Nordmark, t.f. VD Setra.

FAKTA: Pyrolys

Pyrolys är en process där ett ämne snabbt hettas upp till en hög temperatur så att det fasta materialet förångas och kan kondenseras ut till en vätska. Genom pyrolys kan restprodukter från skogen, grenar, rötter, toppar och sågspån omvandlas till en olja som sedan kan raffineras till förnybar bensin och diesel.

Källa: Setra

LÄS MER: Klart med anläggning för bioolja från sågspån

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen