Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 25 juli 2018

SCA lyfter med stark skogskonjunktur

Trots ett ombyggnadsstopp som påverkade rörelseresultatet ökar SCA omsättning och vinst under andra kvartalet.

 SCA:s massafabrik i Östrand i Timrå.
SCA:s massafabrik i Östrand i Timrå. FOTO: Pressbild

SCA gör en vinst före skatt på 740 miljoner kronor under årets andra kvartal, att jämföra med en vinst på 412 miljoner kronor under motsvarande period i fjol. Omsättningen ökade 11 procent till 4,670 miljarder kronor, jämfört med 4,222 miljarder kronor under fjolårets andra kvartal. Rörelsemarginalen uppgick till 15,9 procent, att jämföra med analytikernas förväntningar på 16,3 procent under motsvarande period i fjol, enligt SME Direkt.

– Marknadsläget var fortsatt starkt under det andra kvartalet med god efterfrågan inom alla SCA:s produktområden. Den utbyggda massafabriken i Östrand togs i drift i juni efter ett planerat ombyggnadsstopp för att slutföra den sista etappen i den sekventiella uppstarten, säger SCA:s VD Ulf Larsson, i en skriftlig kommentar.

Öppnar i Östrand

Trä- och pappersdivisionerna ökar sitt resultat jämfört med motsarande period i fjol och föregående kvartal. Massadelen backar, som en följd av ett ombyggnadsstopp, som orsakade en rörelseförlust på 175 miljoner kronor. Tidigare i somras öppnade en utbyggd massafabrik i östrand. Totalt har 6,6 miljarder kronor investerats där av sammanlagda investeringar på 7,8 miljarder kronor.

– Starten av fabriken har gått bra med de driftstörningar och behov av justering och trimning som kan förväntas. En god produktionsnivå nåddes tidigt och Östrand fokuserar nu på att säkerställa en stabil produktion och att successivt trimma fabriken upp mot full kapacitet och högsta kvalitet, uppger Ulf Larsson.

LÄS OCKSÅ: SCA driftssätter ny massafabrik

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen