Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 8 juni 2017

Sår ädellöv med frön från den egna gården

På en åker utanför Lidköping har Carl Rudbeck sått ädellöv med frön som han tagit hemma på Ågården. 80 000 frön på fem hektar ska ge ett tillräckligt stort uppslag, hoppas han. Tillräckligt för att lagom många träd ska klara sig undan viltbetning.

 På Ågården finns det några friska askar. Från dem har Carl Rudbeck tagit frön och sått i sin blivande ädellövskog.
Bild 1/2 På Ågården finns det några friska askar. Från dem har Carl Rudbeck tagit frön och sått i sin blivande ädellövskog.
 Carl Rudbeck har även hägnat in sex hektar och sått hybridlärk.
Bild 2/2 Carl Rudbeck har även hägnat in sex hektar och sått hybridlärk.

Carl Rudbeck visar leråkern där det kommer att växa ädellövskog om allt går enligt planerna. För 1,5 år sedan sådde han frön här från ask, bok, ek, fågelbär, lind, lönn och skogsalm.

Han berättar att han gick som en såningsman och spred kornen i harvad jord. Än syns dock inga plantor.

– Många dog förra sommaren som var jättetorr. Men en del kommer nog upp i år eller nästa år. Jag ska också så in mer här framöver, säger Carl Rudbeck tittar ut över den gamla maden.

För att få till en ädellövskog och samtidigt hålla nere kostnaderna väljer han att så i stället för att plantera. Han hägnar inte heller in marken. Det hade skyddat från betning av älg och rådjur, men kostat runt 50 000 kronor plus arbete.

– Frösådda plantor är inte lika hårt drivna som köpta plantor och därför inte lika smakliga för det vilda. Därför kommer betestrycket att bli lägre, säger Carl Rudbeck.

Han har spridit 16 000 frön per hektar, hittills. Även om hälften av dem skulle dö kommer det upp tillräckligt många plantor för att några ska klara sig, menar Carl Rudbeck. Vissa av dem upplevs inte som goda av djuren.

Fröna är dessutom gratis. Han hämtar dem hemma på Ågårdens säteri där det finns gott om stora ädellövträd i trädgården. Av de cirka 50 askarna är det två eller tre som verkar ha klarat sig helt från askskottsjukan, och från dem har han tagit frön.

– Jag väntar tills de ger frön. Då kör jag fram min skylift och plockar på grenarna. För lind, ask och lönn är det plockning i september-oktober. Almens frön plockar jag på sommaren, säger Carl Rudbeck.

Han säger att lövsådden är ett experiment och att han redan dragit lärdomar. Som att fem hektar är för mycket att bevattna. Ett annat problem som måste lösas är hur fröna kan myllas ner i jorden en eller en halv centimeter.

– Jag måste få ned dem lagom mycket. Det blir nog att kavla upp ärmarna och gå ut med ett vanligt planteringsrör, som jag drar efter mig, full av frön, säger Carl Rudbeck.

Ganska snart lär självföryngrad björk skjuta fart här och Carl Rudbeck kommer att få röja mycket. När träden är runt två meter höga ska han påbörja det arbetet med sin elektriska röjsåg.

– Det här ska bli en produktionsskog med långa raka stammar. Då blir det trångt i början när de söker sig uppåt, säger Carl Rudbeck.

Han har 400 hektar åker och 250 hektar skog på två gårdar här i närheten. Dels Ågården och dels en gård i Rackeby ett 1,5 mil bort, som han köpte för några år sedan.

Sedan han tog över Ågården 2010 har han på olika sätt förverkligat sina tankar om ökad mångfald i skogen. Exempelvis månar han om tallen och har i dag 40 procent tall på sina marker.

En favoritmetod är att plantera granplantor glest och samtidigt så tall. De båda trädslagen danar varandra och det blir en blandskog.

– Det är ett visst betestryck av främst älg här, men även med tall tror jag på sådd med ett stort uppslag. Älgen betar vissa och lämnar andra plantor, säger Carl Rudbeck.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen