Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 2 augusti 2017

Sågverk går som tåget

Sågverken går starkt för närvarande med höga försäljningspriser och hög produktionstakt. Småländska Vida tjänade lika mycket pengar under första halvåret som under hela 2016.

Bild 1/2
Bild 2/2

– Den lönsamhet som vi taktar nu har vi inte sett sedan 2007, strax före finanskrisen. Vi har haft en stark period sedan i september. Konsumtionen är bra på de flesta marknaderna och vi och andra svenska sågverk har haft valutan med oss, även om både dollarn och pundet har fallit tillbaka de senaste veckorna, säger Vidas vd och huvudägare Santhe Dahl till Dagens Industri.

Ökad produktion

Han ser också en ökad produktion i Ryssland och Finland, länder som konkurrerar med svenska sågverk på exportmarknaderna.

– Konsumtionen har ökat lite i de flesta länder och det är det som drar. Samtidigt är också produktionen rekordhög och där kan man sätta upp ett varnande finger, säger Santhe Dahl.

Sväljs av marknaden

Jonas Mårtensson, vd för Sveriges största trävaruproducent, SCA Timber, bekräftar bilden. Han tror att den starka marknaden tål en ökad trävaruproduktion.

– Det är bra balans mellan efterfrågan och produktion på marknaden. Produktionen har ökat mycket i Ryssland och Finland men efterfrågan är så stark att marknaden sväljer allt”, säger Jonas Mårtensson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen