Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 2 april 2018

Sågen som värdesätter gallringar

Röj ungskogen så kan du få ut timmer redan i förstagallringen. Det rådet ger Christoffer Ljungkvist, ägare till klentimmersågverket Ljungträ AB i Västmanland.

 Ljungträ ska bland annat investera i virkesmätning och timmerhantering. Det ska bland annat leda till att timmermottagningen kan ha öppet fem dagar per vecka.
Bild 1/4 Ljungträ ska bland annat investera i virkesmätning och timmerhantering. Det ska bland annat leda till att timmermottagningen kan ha öppet fem dagar per vecka. FOTO: Mats P. Ostelius
 Maxim Golikov styr såglinjen som inom kort också ska producera sidobräder.
Bild 2/4 Maxim Golikov styr såglinjen som inom kort också ska producera sidobräder. FOTO: Mats P. Ostelius
 Andreas Palo på ströläggningen i samspråk med VD Dan Törnberg, till vänster. Här läggs mellanlägg, strön, i virkespaketen så att de kan genomströmmas av luft i virkestorkarna.
Bild 3/4 Andreas Palo på ströläggningen i samspråk med VD Dan Törnberg, till vänster. Här läggs mellanlägg, strön, i virkespaketen så att de kan genomströmmas av luft i virkestorkarna. FOTO: Mats P. Ostelius
 Ljungträ startades på 1970-talet med affärsidén att såga massaved. I dag sågar företaget grantimmer i längden 3,10 meter (kubb) med 13–22 centimeters toppdiameter.
Bild 4/4 Ljungträ startades på 1970-talet med affärsidén att såga massaved. I dag sågar företaget grantimmer i längden 3,10 meter (kubb) med 13–22 centimeters toppdiameter. FOTO: Mats P. Ostelius

Röjning anses ofta vara en av de mest lönsamma skogsvårdsåtgärderna. Inte minst om man röjer själv. Syftet är att långsiktigt skapa god kvalitet och diametertillväxt med sikte på värdefullt sågtimmer. Men Ljungträs ägare, Christoffer Ljungkvist, påpekar att en väl genomförd röjning kan leda till en relativt hög timmerandel redan i förstagallringen.

– I vår region får skogsägarna ungefär 100 kronor mer per kubikmeter för klentimret jämfört med massaveden. Men man ska inte sikta på klentimmer om marken är allt för bördig, då är det massaved som gäller. Vi har vissa krav på antalet årsringar, timret får inte vara frodvuxet, säger han.

Svår tid

Christoffer Ljungkvist är i dag ensam ägare av Ljungträ. Övertagande skedde minst sagt abrupt då modern Mari Ljungkvist, ensam ägare och VD sedan 1991, hastigt och oväntat gick bort för tre år sedan. Bara några månader senare kom nästa dråpslag när hennes tilltänkta efterträdare, den dåvarande produktionschefen, gick samma öde till mötes.

Utan både VD och produktionschef blev Christoffers halvbror, Dan Törnberg, företagets räddare i nöden. Med stor erfarenhet från olika ledande positioner i sågverksbranschen klev han in som VD.

– Christoffer frågade om jag kunde hoppa in och självklart ställde jag upp för brorsan. Samtidigt tog personalen ett stort ansvar och bidrog till att allt fungerade under den här svåra tiden, säger han.

Planerar för investering

I dag är verksamheten åter på rätt spår och i fjol slogs produktionsrekord med 44 500 kubikmeter sågad vara. Samtidigt uppgick timmerfångsten till cirka 120 000 kubikmeter grankubb, vilket ger ett sågutbyte (andelen sågad vara som fås ur timret) på cirka 35 procent. Det är för lågt, konstaterar företagsledningen, som därför planerar för ett större investeringsprogram. Bland annat ska såglinjen uppgraderas så att även sidobräder tas ut ur stockarna. I dag blir en för hög andel av stockarna cellulosaflis.

– Vi tittar också på möjligheten att automatisera justerverket (kvalitetssorteringen) med en skanner och att förbättra logistiken genom att modernisera virkesmätning och timmerhantering. Vi vill investera för att framtidssäkra verksamheten, säger Dan Törnberg.

”Vill vara kvar i Kina”

Olika typer av konstruktionsvirke samt råvara till paneler och limträ dominerar produktsortimentet. Försäljningen sker via agenter till i huvudsak olika länder i Västeuropa och till Kina.

– Marknaden är stark och har varit det länge nu. Kina hänger dock inte med prismässigt, men vi vill ändå vara kvar i Kina den dag marknaden vänder neråt i Europa, säger Dan Törnberg.

Fakta: Ljungträ

Ligger: i Munktorp, åtta kilometer öster om Köping

Bokslut 2016/2017 (14 månader):

Omsättning, miljoner kronor: 112,7

Rörelseresultat, miljoner kronor: 2,6

Rörelsemarginal, procent: 2,4

Antal anställda: 21

Ägare: Christoffer Ljungkvist (100 procent)

VD: Dan Törnberg

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen