Rolfs tätortsnära skog har många värden
För Rolf Olsson är skogen inte bara ekonomi. Lika viktigt är att ha ett rikt djur- och fågelliv. Att det lockar många att promenera i hans 200 hektar tätortsnära skog utanför Åmål är inget problem.
Med långa snabba kliv går Rolf Olsson före in i ett blandskogsskifte som aldrig kalhuggits. Här han sparat undervegetation och rötträd, trots att han en gång fick rådet att rensa upp och ta bort tall och löv. Dessa sju hektar är utöver den skyddade areal som FSC-certifieringen kräver.
– Jag sitter nästan varje kväll och tittar på djur. Det kommer alltid rådjur och ibland älg. Häromdagen såg jag fyra stora älgar. Tre var tjurar med stånghorn, säger Rolf Olsson.
Rikt fågelliv
Det är gott om fågel också. När vi färdas över ägorna berättar Rolf Olsson om möten spillkråka, stjärtmes, tjäder, större hackspett, kattuggla, tofsmes, nötväcka, fiskgjuse och andra fåglar i ett tempo som är svårt att hinna med.
Närheten till Vänern betyder att det finns havsörn i här. Rolf Olsson lägger därför ut rådjur som blivit påkörda på E45:an som går rakt igenom hans skog. E45:an förbinder Göteborg och Karlstad, och är bland annat den väg som många sydvästsvenskar tar när de ska till fjällen.
– Jag ta hand om ett påkört rådjur varannan vecka ungefär. Det är en faslig trafik på E45:an, säger Rolf Olsson, när väntar på att ta oss över vägen.
Jobbade i industrin
Egentligen är Rolf Olsson verkstadsarbetare. Han har ett helt yrkesliv bakom sig på industri och bor i villa i Åmål. Men han har köpt tre skogsfastigheter, den första 1982.
Sedan pensioneringen för tio år sedan är skogen huvudintresset, och han gör mycket själv, som att plantera, röja, gallra och ta vindfällor. Han försäkrar att han sköter sin produktionsskog efter alla konstens regler och att åtgärderna är i fas. Med sin lilla Vimek 606 TT kör han ut virket.
– Jag köpte den till jul för tre år sedan. Det var den bästa julklapp jag gett mig själv, även om den kostade över en halv miljon kronor, säger Rolf Olsson.
20 procent är över 100 år
Rolfs ekonomi är god och lånen avbetalda. Här ligger förstås en del av förklaringen till att han kan satsa så mycket på skogens ekologiska värden. Räknar man även in impediment är mer än 20 procent av skogen över 100 år gammal, berättar han.
Den senaste slutavverkningen gjordes 2015 och Rolf Olsson tror inte att han kommer att göra fler under sin aktiva tid. Det blir en fråga för nästa ägargeneration. Kanske tar brorsbarnbarnen över.
– Vi får se vad som händer när jag uppdaterar min skogsbruksplan om fem år. Men att dra igång med ett stort projekt nu. Nej det drar bara med sig en massa jobb, som plantering, säger Rolf Olsson.
Lever för skogen
Som framgått lever Rolf verkligen för sin skog. Han brukar jobba eller vistas i den dagligen, några timmar på förmiddagen och några på eftermiddagen. Vardagar men också helger.
– Att jobba i skogen på helgen kan ofta vara trevligt, för då är det mycket folk som är ute på promenad och gärna pratar lite. Jag har inget emot att åmålsborna vandrar här, säger Rolf Olsson.
LÄS MER: Så vill Skogsstyrelsen skydda stadsnära skogLÄS MER: ”Låt skogsägarna få del av årets rekordresultat”
Kommentarer
Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.