Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 25 januari 2018

Revansch för Norrlands skogspriser

Priserna på skogsmark rusar på vissa håll i Norrland, visar ny statistik från LRF Konsult.

FOTO: ISTOCK

Medan priserna på skog i Sverige stigit med fyra procent förra året, så har priserna i södra och östra Norrland stigit med mellan 15 och 18 procent, efter flera år av vikande priser.

– I norra Sverige har priset på skogsmark av någon anledning gått kräftgång. Marknaden berättar nu för oss att priset har varit för lågt, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult.

”Psykologi i det hela”

Bakom uppgången ligger flera år av högkonjunktur som gett köpare kapital. Och de stora satsningar som skogsindustrin gör, som ger tro på en stabil avsättning för virkesråvara.

– Det blir både direkta och indirekta effekter av de här investeringarna. Det blir psykologi i det hela också, det blir en positiv känsla i hela branschen och nästan självuppfyllande på något sätt.

Priserna i Lappland har dock inte hängt med uppåt. Medan priserna i kustlandet ökat 6 procent på 10 år har priserna i inlandet gått ned 24 procent. Dyra transporter till industrierna och ont om köpare i glesbygden förklarar nedgången.

– Den som köper skog köper gärna i krokarna där man är verksam och bor.

”Mycket skog för pengarna”

Men det kan vara en bra investering att köpa skog i Lappland. Priset per skogskubikmeter skog är mindre en tredjedel mot i Skåneland, enligt LRF Konsults statisk som bygger på LRF Konsults affärer.

– Man får mycket skog för pengarna, men det är ett oerhört stort område, så det finns väldigt stora variationer i bonitet och kvalitet, säger Markus Helin.

Medan priserna i Dalarna rusat med 14 procent har priserna i Värmland och Dalsland gått ned med 10 procent. Och även i övriga södra Sverige har prisutvecklingen varit i princip noll under 2017.

Högre virkesvolym

I Blekinge, Halland och Skåne, som har landets högsta priser, har priserna vänt nedåt med åtta procent under 2017.

– Det är en förvånande uppgift med tanke på vilket köptryck som råder i regionen, säger Markus Helin.

­Men mäter man priser per hektar i stället för skogskubikmeter så visar statistiken istället på en uppgång från 105 000 kronor per hektar till 108 000 kronor per hektar i genomsnitt.

– Detta bekräftar att 2017 års försäljningar av skog i Skåne, Halland och Blekinge har haft högre virkesvolym jämfört med tidigare år, säger Markus Helin.

LÄS MER: Regeringen ger pengar till hyggesfritt

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen