Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 25 januari 2018

Revansch för Norrlands skogspriser

Priserna på skogsmark rusar på vissa håll i Norrland, visar ny statistik från LRF Konsult.

FOTO: ISTOCK

Medan priserna på skog i Sverige stigit med fyra procent förra året, så har priserna i södra och östra Norrland stigit med mellan 15 och 18 procent, efter flera år av vikande priser.

– I norra Sverige har priset på skogsmark av någon anledning gått kräftgång. Marknaden berättar nu för oss att priset har varit för lågt, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult.

”Psykologi i det hela”

Bakom uppgången ligger flera år av högkonjunktur som gett köpare kapital. Och de stora satsningar som skogsindustrin gör, som ger tro på en stabil avsättning för virkesråvara.

– Det blir både direkta och indirekta effekter av de här investeringarna. Det blir psykologi i det hela också, det blir en positiv känsla i hela branschen och nästan självuppfyllande på något sätt.

Priserna i Lappland har dock inte hängt med uppåt. Medan priserna i kustlandet ökat 6 procent på 10 år har priserna i inlandet gått ned 24 procent. Dyra transporter till industrierna och ont om köpare i glesbygden förklarar nedgången.

– Den som köper skog köper gärna i krokarna där man är verksam och bor.

”Mycket skog för pengarna”

Men det kan vara en bra investering att köpa skog i Lappland. Priset per skogskubikmeter skog är mindre en tredjedel mot i Skåneland, enligt LRF Konsults statisk som bygger på LRF Konsults affärer.

– Man får mycket skog för pengarna, men det är ett oerhört stort område, så det finns väldigt stora variationer i bonitet och kvalitet, säger Markus Helin.

Medan priserna i Dalarna rusat med 14 procent har priserna i Värmland och Dalsland gått ned med 10 procent. Och även i övriga södra Sverige har prisutvecklingen varit i princip noll under 2017.

Högre virkesvolym

I Blekinge, Halland och Skåne, som har landets högsta priser, har priserna vänt nedåt med åtta procent under 2017.

– Det är en förvånande uppgift med tanke på vilket köptryck som råder i regionen, säger Markus Helin.

­Men mäter man priser per hektar i stället för skogskubikmeter så visar statistiken istället på en uppgång från 105 000 kronor per hektar till 108 000 kronor per hektar i genomsnitt.

– Detta bekräftar att 2017 års försäljningar av skog i Skåne, Halland och Blekinge har haft högre virkesvolym jämfört med tidigare år, säger Markus Helin.

LÄS MER: Regeringen ger pengar till hyggesfritt

Relaterade artiklar

Till toppen