Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 14 februari 2019

Rekordresultat för Södra

Södra delar ut nästan 1,8 miljarder kronor till sina medlemmar efter ett rekordresultat för 2018.

 Lars Idermark, VD och koncernchef, konstaterar att 2018 är rekordår i Södras historia.
Lars Idermark, VD och koncernchef, konstaterar att 2018 är rekordår i Södras historia. FOTO: Ola Kjelbye

– Resultatet för 2018 är det bästa någonsin i Södras historia. Vi har kunnat tillgodose den höga efterfrågan på våra produkter tack vare de omfattande investeringar på cirka 11 miljarder kronor som vi genomfört vid våra massabruk, sågverk och nya innovationer under de senaste fyra åren, säger Lars Idermark, vd och koncernchef.

Han fortsätter:

– Vi har också genomfört effektiviseringar och omstruktureringar i verksamheten. Södra har därmed stärkt sin konkurrenskraft.

Gynnsam konjunktur

Koncernens nettoomsättning för 2018 ökade med 18 procent till 24 230 miljoner kronor, en effekt av en gynnsam global konjunktur, hög efterfrågan och högre priser för pappersmassa och sågade trävaror. 2017 var nettoomsättningen 20 518 miljoner kronor.

LÄS MER: Klirr i kassan för Södras medlemmar

Soliditet 59 procent

Årets rörelseresultat uppgick till 4 508 miljoner kronor jämfört med 1 917 miljoner kronor 2017. Rörelsemarginalen var 19 procent. Soliditeten uppgick till 59 procent.

Vinstdelning

Medlemmarna kommer att få rejäl del av vinsten. Styrelsens förslag till föreningsstämman är att 1 795 miljoner kronor ska delas ut vilket motsvarar 41 procent av resultatet före skott. Det är inte långt ifrån en fördubbling jämfört med vad som delades ut efter 2017, 868 miljoner kronor.

Stabil efterfrågan

2018 har präglats av en hög och stabil efterfrågan på Södras Produkter. Priset på såväl massa som sågade trävaror har legat på en god nivå.

LÄS MER: Södra visar sin styrka

Året avslutades med ett starkt fjärde kvartal. Nettoomsättningen ökade med 12 procent till 6 062 miljoner kronor.

Starkt fjärde kvartal

– Även det fjärde kvartalet utvecklades starkt, men osäkerheten ökade med vissa tecken på avmattning i den globala konjunkturen och oro på de finansiella marknaderna, säger Lars Idermark.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen