Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 10 april

Rekordlåga priser på träfiber ökar

Sverige har länge haft mycket låga priser på träfiber, jämfört med andra europepiska länder. Men det är på väg att förändras, enligt Wood Resource Quarterly.

Under flera år har Sverige haft låga priser på träfiber, bland de lägsta i Europa. Men priserna är på väg att stiga, enligt Wood Resource Quarterly, skriver Ajot.com.

Det innebär att kostnaderna för massaindustrin för att köpa in råvara, som legat bland de lägsta i Europa, nu är på väg att stiga. Fram till 2017 låg priserna lågt och hade så gjort sedan 2011, men under slutet av året började allt fler inköpare, däribland Södra och Mellanskog, höja sina priser.

Fortsatta levansproblem

Den blöta hösten och snörika vintern har lett till leveransproblem. För att hålla uppe produktionen har leverantörer som SCA tvingats importera bland annat eukalyptus från Brasilien. Det har även rått brist på förare, vilket har lett till inhyrning av förare från bland annat Finland och Estland.

LÄS OCKSÅ: Billerud Korsnäs importerar eucalyptus från Sydamerika

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen