Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 24 januari 2019

Rekordhögt pris på skogsmark

Priset på skogsmark har nått rekordnivåer i södra och mellersta Sverige, medan skogsmark i delar av norra Sverige sjunkit i pris. Det visar färsk statistik från LRF Konsult.

 Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult.
Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult. FOTO: Henrik Dammberg/LRF Konsult

Sveriges största fastighetsmäklare av skogsfastigheter, LRF Konsult, har summerat 2018 års försäljningar av skogsmark.

Ökat riksgenomsnitt

Statistiken visar att riksgenomsnittet stigit till 435 kr/m³sk, vilket är det högsta uppmätta genomsnittspriset sedan LRF Konsult startade sammanställa statistik 1995. Riksgenomsnittet ökade med 2,9 procent jämfört med 2017.

Men det ser lite olika ut i olika delar av Sverige. I mellersta Sverige har priset för skogsmark sammantaget stigit med 6,1 procent till 453 kr/m³sk och i södra Sverige har priset stigit med 3,9 procent till 649 kr/m³sk. I norra Sverige har genomsnittspriset dock sjunkit med 3,4 procent till 269 kr/m³sk.

Starkast uppgång

Den starkaste prisuppgången syns i mellersta Sverige. Här har uppgången varit störst i Södermanland och Stockholms län med 8,4 procent till 627 kr/m³sk och i Dalarna och Gävleborg är uppgången något lägre med 4,6 procent till 402 kr/m³sk. I Uppsala, Västmanland och Örebro är uppgången 1,9 procent vilket ger 480 kr/m³sk.

– I mellersta Sveriges har vi sett den största procentuella uppgången i hela Sverige. Det innebär att den kraftiga prisnedgången som skedde 2017 nu är helt utraderad, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult, i ett pressmeddelande.

Dyrast skogsmark i Skåne, Blekinge och Halland

I södra Sverige är prisuppgången inte lika stor, men där är marknaden beredd att betala mest för skogsmark. I Östergötland och stora delar av Västra Götaland har priset på skogsmark stigit med 7,9 procent, till 659 kr/m³sk.

I Jönköping, Kalmar och Kronoberg är prisbilden i det närmast oförändrad med en uppgång på 0,5 procent till 634 kr/m³sk. Det högsta genomsnittspriset i Sverige återfinns i Skåne, Blekinge och Halland med en uppgång med 4,6 procent ger ett genomsnittspris om 664 kr/m³sk.

Sjunkande priser i norr

I norra Sverige har dock skogsmarkspriserna sjunkit. I Jämtland och Västernorrland med 2,6 procent till 289 kr/m³sk och i Norrbottens- och Västerbottens kustland med 9,7 procent till 299 kr/m³sk. Norra Norrlands inland går dock mot trenden. Här har priset stigit med 5,3 procent till 203 kr/m³sk.

– Utbudet av skogsfastigheter i norra Sverige har varit högre under hösten jämfört med tidigare år. Det är en trolig orsak till att prisbilden inte riktigt nådde över 2017 års nivå, säger Markus Helin.

LÄS MER: Stigande priser på skogsfastigheter

FAKTA: Om statistiken

Prisstatistiken grundas på genomsnittspriset på skogsmark för de fastigheter som förmedlats via LRF Konsults fastighetsmäklare under perioden 1 jan till 31 dec 2018.

Statistiken redovisas på riksnivå, uppdelat i tre regioner samt även på mer detaljerad nivå i tio geografiska områden.

LRF Konsult har sedan 1995 presenterat statistik avseende utvecklingen av priset på skogsmark i Sverige.

Relaterade artiklar

Till toppen