Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 19 juni 2018

Rekord för byggträ - risk för virkesbrist

Under maj sattes rekord för försäljningen av svenskt byggträ på Södra, som nu varnar för att virkesbrist kan uppstå i sommar.

FOTO: Södra

Försäljningen ökar för fjärde året rad av byggträ. I maj steg försäljningen fem procent, jämfört med motsvarande period i fjol, uppger Södra.

– Det här är en tydlig trend, och ett väldigt positivt resultat. Att bygga i trä är framtiden, och allt fler ser fördelarna med detta. Det börjar sätta sig att träbyggande är det hållbara och klimatsmarta alternativet, och då får det konsekvenser i våra köpmönster, säger Fredrik Gustavson, försäljningschef Skandinavien på Södra Wood, i ett pressmeddelande.

Fortsatt hög efterfrågan

Virkestillgången och lagren är i balans med efterfrågan, men marginalerna är små på grund av den kalla och blöta vintern. Om efterfrågan ligger kvar på en hög nivå kan brist på virke uppstå.

– Jag ger inga prognoser framåt, men det är mycket som pekar på att efterfrågan kommer att ligga på en fortsatt hög nivå. Det är naturligtvis väldigt positivt, och vi jobbar för fullt för att säkerställa virkesleveranser till våra kunder, säger Fredrik Gustavson.

Ökar överallt

Både i bygghandel och i byggindustrin ökar efterfrågan på trä och relaterade produkter, framför allt gran som konstruktionsvirke och tall i utemiljöer. Både professionella kunder och hemmabyggare efterfrågar träprodukter.

– När det gäller privatpersoner handlar det i hög utsträckning om att de vill satsa på renovering och nybyggnad i befintliga hem med hållbara produkter som dessutom är tilltalande ur ett estetiskt perspektiv, säger Fredrik Gustavson.

LÄS OCKSÅ: Brandrisken ökar – avverkning stoppas

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen