Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 9 juli 2018

Regeringen föreslår bärplockarskatt - bärföretagen rasar

Regeringen har föreslagit att utländska bärplockare i Sverige ska betala skatt i Sverige. Förslaget har rört upp känslorna bland bärföretagen, som befarar försämrad konkurrensförmåga och okontrollerad plockning.

FOTO: Mostphotos

Regeringen föreslår att bärplockare som hyrs in från utlandet av svenska bärföretag ska betala skatt i Sverige. Regeln förväntas ge uppemot 330 miljoner kronor i skatteintäkter och föreslås träda i kraft vid årsskiftet. I ett öppet brev protesterar bärföretagen mot förslaget och kräver undantag.

– Det höjer kostnaden avsevärt för oss jämfört med företag i våra grannländer, som Finland som har skattefri bärplockning även i organiserad form. Det gör det i princip omöjligt att bjuda in thailändarna, det blir för dyrt”, säger Ulf Hagner, vd för bärföretaget Blåtand, till Dagens Industri.

Beskattas med arbetsgivaravgift

Förslaget innebär att personal anställda av arbetsgivare både beskattas och ska betala arbetsgivaravgift. Konsekvensen kan enligt bärföretagen bli att bären blir 50 procent, dyrare. Normalskörden ligger på mellan 15 000 ton och 20 000 ton vilda blåbär, lingon och hjortron som används för kommersiellt bruk. Av dessa plockas 70 procent av thailändare. Dessa är i regel anställda av utländska bemanningsföretag. Från det nya förslaget undantas plockare som arbetar för egen hand och säljer vidare.

– Varje thailändare plockar tre–fem ton bär per person och säsong. De är proffs och plockningen sker effektivt och organiserat. Det skulle krävas fler än 10 000 fria plockare för att komma upp i samma mängder. Och då skulle allt vara helt okontrollerat, säger Ulf Hagner till Dagens Industri.

LÄS OCKSÅ: Antalet bärplockare ökar i år

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen