Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 21 mars 2018

Ökade investeringar i svensk skogsindustri

I fjol stod skogsindustrin för 23 procent av den svenska industrins investeringar och investeringarna ökar.

Skogsindustrin stod 2017 för nästa en fjärdedel, 23 procent av den svenska industrins investeringar, enligt siffror från SCB. Siffran är den högsta på 80 år, enligt statistikmyndigheten, med totala investeringar på 72,3 miljarder kronor i löpande priser.

– Skogsindustrins investeringar på 16,4 miljarder kronor motsvarar en uppgång med fyra procent jämfört med 2016, som också var ett starkt investeringsår, säger Katrin Heinsoo, marknadsanalytiker på Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande.

– 2017 toppar fyra mycket tunga investeringsår på raken för svensk skogsindustri, uppger hon.

Ökat träbyggande

Under de fyra senaste åren har massa- och kartongtillverkning dominerat investeringarna. Men nu ökar träbyggandet, vilket drar med sig ökade investeringar i anläggningar för industriellt träbyggande. Nästa år spås dessa ligga på 13,9 miljarder kronor.

Efterfrågan ökar på trävaror, över hela världen.

– Det är i USA och Kina som aptiten på trä ökar allra mest, medan efterfrågan är stabilt bra i Europa. Priserna på trävaror i USA är rekordhöga och de har även stigit i Europa, säger Magnus Niklasson, marknadsanalytiker på Skogsindustrierna.

Vintervädret, med regn och snö, har dock hållit produktionen nere. Sannolikt har tillväxttoppen passerats denna gång, vilket märks i form av inbromsningar i den svenska ekonomin som helhet.

LÄS OCKSÅ: Ökad export av svenska skogsråvaror

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen