Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 8 november 2017

God ekonomi men hög arbetsbörda i skogsföretagen

Den ekonomiska utvecklingen bland svenska skogsföretag beskrivs som mycket bra. Men arbetsbördan är för hög och det behövs mer kompetensutveckling, enligt en ny undersökning.

FOTO: Olof Abrahamsson

Sveriges Ingenjörer har genomfört en konjunkturundersökning bland fackligt förtroendevalda i näringslivet och bland de ingenjörstäta skogsföretagen ser det riktig bra ut.

– Jag har jobbat på Sveriges Ingenjörer och genomfört undersökningar i tre år. Det är första gången det händer att 100 procent uppger att det ekonomiska läget är tillfredsställande eller bra, säger Staffan Bjurulf, näringspolitisk expert på Sveriges Ingenjörer.

Stor optimism

Underökningen visar att optimismen är stor om den framtida utvecklingen. Det är bara nio procent som förväntar sig att nästa halvår kommer att bli sämre. Staffan Bjurulf menar att optimismen bland annat beror på att det går bra för exportföretagen.

– Skogsindustrin har under lång tid jobbat med en omställning från att till stor del producera papper till att producera mer kartong. Man arbetar mycket med innovationer och investerar i nya produkter inom textil och förpackningar.

Kompetensutveckling saknas

Men arbetsbördan i skogsindustrin är mycket hög, enligt undersökningen. Hela 68 procent svarar att man upplever en alltför hög arbetsbörda. Man saknar också kompetensutveckling i sitt arbete. Bara hälften av de undersökta företagen har en känd budget för kompetensutveckling. Staffan Bjurulf jämför med Emil i Lönneberga som hade lyckas få ihop lite pengar och köpte sockerdricka på auktionen i Backhorva, men fick bannor av pappa Anton.

– Jag kan inte dricka sockerdricka när jag inte har pengar. Jag får inte dricka sockerdricka när jag har pengar. När i hundan ska jag då dricka sockerdricka, sa Emil. Det är samma sak med kompetensutvecklingen i företag, menar Staffan Bjurulf.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen