Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 19 oktober 2017

Massabruket i Värö lyfter Södra

Bättre priser och en stabil efterfrågan ligger bakom att Södra kan redovisa ett bättre rörelseresultat än förra året för kvartal tre.

 Södras massabruk i Värö.
Södras massabruk i Värö. FOTO: Anders Andersson

Södras rörelsevinst för årets tredje kvartal landade på 421 miljoner kronor, att jämföra med 400 miljoner kronor samma period i fjol.

– Marknadsläget för skogsindustriella produkter var fortsatt gott, och höjda priser för både marknadsmassa och sågade trävaror har bidragit till ett starkt resultat. Produktionen vid alla Södras anläggningar var stabil under kvartalet, samtidigt som Södra är inne i en investeringsfas som är mer omfattande än på många decennier, säger Lars Idermark, vd och koncernchef, i en kommentar.

Nettoomsättningen under perioden ökade med åtta procent till 4763 miljoner kronor.

Pappersmassan går bra

Av de olika delarna i koncernen är det framför allt Södra Cell som drar upp resultatet. Det nya massabruket i Värö är i full drift och har ökat kapaciteten. Den fortsatt höga prisnivån på barrsultfatmassa har också påverkat resultatet.

Affärsområde Södra Cells rörelseresultat uppgick till 421 miljoner kronor (2016: 377).

Södra Woods rörelsevinst var 8 miljoner kronor (0). För Södra Skog var rörelseresultatet 12 miljoner kronor (11).

För perioden januari-september var nettoomsättningen 15105 miljoner kronor (13915) och rörelseresultatet 1336 miljoner kronor (699). Rörelsemarginalen uppgick till 9 procent (5).

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen