Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 26 februari 2018

Ljust för den svenska skogsindustrin

Det ekonomiska läget ser mycket ljust ut för den svenska skogsindustrin, spår Danske Bank.

 Holmens sågverk Braviken.
Holmens sågverk Braviken. FOTO: Lasse Hejdenberg

Trävaror går mot rekordpriser, samtidigt pappersmassa stiger till nya höjder. Detta har lett till att svenska sågverk, världens tredje största exportör av trävaror, går mot sljusa tider, enligt en färsk prognos från Danske Bank. I fjol uppgick exporten till 13 miljoner kubikmeter. Det innebär en stark kontrast mot för fem år sedan, när läget var betydligt svartare.

– Rekordpriset på pappersmassa är oerhört glädjande för nordisk skogsindustri som nu startar nya megabruk. Bristen på massaved var väntad men kom oväntat fort med ett vinterväder som drivit på problematiken, säger Johan Freij, chef för affärsområdet Skog & Lantbruk, i ett pressmeddelande.

Mot ljusare tider

Såväl pappersmassa som barrsulfatmassa går mot ljusare tider. Samtidigt så sker investeringar i mångmiljardklassen, däribland från aktörer som SCA och Södra, vilket ökar den industriella kapaciteteten.

– Nu gäller det att skogsägarna ökar avverkningen för att vi ska kunna säkra försörjningen till denna viktiga exportnäring, säger Johan Freij.

Välfyllda orderböcker

Orderböckerna fortsätter vara välfyllda, där stora länder som Kina enbart i fjol importerade 24 miljoner kubikmeter barrträ.

– Även om vi tror att priserna ska upp en bit till på både massa och trävaror så har skogsägarna ett kanonläge för avverkning nu. Timmer är det som ger mest flis i skogsägarnas plånböcker och nu är alla sortiment bra, men skogen är en volatil bransch och man vet aldrig hur länge det varar, säger Johan Freij.

Här finns Danske Banks analys (pdf).

LÄS OCKSÅ: Träindustrin behöver rekrytera tusentals personer

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen