Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 12 september 2019

Jättearealer av skog utslagna i Centraleuropa

Granbarkborren har slagit ut stora delar av gran- och tallbestånden i Centraleuropa. Värst drabbat är Tjeckien följt av Tyskland och Österrike. Forskare och industri talar om ett krig som utkämpats under flera år. ”Vi har förlorat kriget”, säger de nu samstämmigt.

 Stora skogsarealer står bruna efter granbarkborrens angrepp i Centraleuropa. Under Virkesforum visade forskare och representanter från industrin bilder på hur insektens härjningar har dragit fram i landskapet.
Stora skogsarealer står bruna efter granbarkborrens angrepp i Centraleuropa. Under Virkesforum visade forskare och representanter från industrin bilder på hur insektens härjningar har dragit fram i landskapet. FOTO: Marianne Lindberg

Det var en mörk bild av Centraleuropa som visades då Skogsindustrierna bjöd in till Virkesforum i går. Under ett seminarium talade representanter från universitet och skogsnäring i berörda länder om den katastrof som har drabbat skogsbruket till följd av granbarkborrens skador.

70 miljoner kubikmeter

Värst drabbat är Tjeckien, följt av Österrike och Tyskland där 70 miljoner kubikmeter barkborreskadad skog har avverkats. I Tjeckien är det stora problem med att få ut virket ur skogen, massor blir liggande.

Överutbud

Den stora mängden virke gör att det finns ett överutbud på marknaden. Såg- och massaindustrin i Tyskland går för högtryck och virkespriserna har störtdykt.

– Vi har fått ändra affären och börja exportera skadat virke till främst Kina och även Egypten, berättade Carsten Doehering, ordförande för tysk såg- och träindustri.

Import av friskt virke

Enligt Christian Skilich, ansvarig för råvaruinköp vid förpacknings- och pappersföretaget Mondi, minskar tyska skogsägare sin avverkning avsevärt till följd av de lägre priserna. De avverkar numera bara friskt timmer på direkt efterfrågan av kunderna. För att täcka behovet får industrin i stället förlita sig på import av friskt virke från bland annat Slovakien och Ryssland.

 I Centraleuropa har stora arealer slagits ut av granbarkborren.
I Centraleuropa har stora arealer slagits ut av granbarkborren. FOTO: TT

”Kriget är förlorat”

Christian Skilich ser inget ljus i sikte för skogsnäringen i Centraleuropa. Han talar om en katastrof, ett Armageddon som redan är passerat.

– Kriget är förlorat!

Klimatförändringar

Både industriföreträdare och forskare pekar ut klimatförändringar som den främsta orsaken till att allt fler bruna jättearealer av död skog nu breder ut sig. Stormar och värmeböljor som svept över Europa de senaste åren har gett livsrum åt granbarkborren som kan svärma upp till fyra gånger under ett år.

– I vissa områden kan det till och med bli fem generationer, berättar Carsten Doehering.

Fått stor uppmärksamhet

Det enda positiva i all bedrövelse är den uppmärksamhet som skogen har fått i tyska medier, en näring som annars är ganska underbevakad.

– Det är fullt av dåliga nyheter – men vi är åtminstone med på nyheterna, säger Carsten Doehering skämtsamt.

– Nu får vi uppmärksamhet och man börjar prata om skogen, säger Carsten Doehering som anser att man ska ta till vara på möjligheterna att på bred front börja diskutera klimatförändringarna och vad de gör med skogen.

Vände sig till Sverige

Carsten Doehering vände sig även till den svenska skogsnäringen med anledning av de barkborreskador som främst har drabbat södra Sverige.

– Det är hög tid att ni förbereder er. Barkborren känner inte av några landsgränser. Vi, industrin och våra politiker, måste samarbeta. Det gäller att hitta teknik som kan upptäcka skadade träd tidigt och snabbt få bort dem. Sluta inte heller att prata om hur viktig skogen är för att binda koldioxidutsläpp och att vi ska använda mer trä i till exempel byggindustrin.

LÄS MER: ”Det råder ett barkborrearmageddon i Centraleuropa”LÄS MER: Historiska granbarkborreskador i Tyskland

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen