Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 19 februari 2018

Japan bygger skyskrapa av trä

UPPDATERAD. Japanska Sumitomo Forestry planerar att bygga en skyskrapa av trä i Tokyo, som nästan kan tävla i höjd med Empire State Building.

FOTO: Sumitomo Forestry

Skyskrapan ska byggas i Tokyo av skogs- och träjätten Sumitomo Forestry. Byggnaden har arbetsnamnet W350 Project och ska enligt planen bli 350 meter hög och stå klar år 2041.

Världens högsta träbyggnad

Då blir den med bred marginal världens högsta planerade träbyggnad, åtminstone om man utgår ifrån de planer på att bygga träbyggnader som finns idag. Som en jämförelse är Empire State Building endast cirka 30 meter högre, med sina 381 meters höjd, bortsett från tornspiran.

Den blir exempelvis långt högre än de amerikanska Will’s River Beech Tower och PLP Architectures Oakwood Tower, skriver Archdaily. Som en jämförelse är den högsta planerade träbyggnaden i Finland en sjundedel så hög, cirka 50 meter och 14 våningar.

Täcks av skog

Sumitomo Forestry framhåller i ett pressmeddelande att Japan till två tredjedelar täcks av skog och att landet ligger tvåa efter Finland bland OECD-länderna i skogsarealer, men att landet endast har en försörjningsgrad på virke på 30 procent. Stora ceder- och cypresskogar som planterades runt andra värlsdskriget är nu mogna att avverkas.

Balkonger runt om

Helt i trä blir byggnaden dock inte, vilket vore omöjligt med tanke på den höga seismiska aktiviteten i Japan. Den är tänkt att innehålla 90 procent trä, men delar av bärande konstruktioner innehåller även en speciell byggnadsteknik baserad på stålcylindrar för att vara jordbävningssäker. Till skillnad från många andra skyskrapor kommer den vara omgärdad på alla fyra sidor av balkonger och även ha ett stort antal inbyggda trädgårdar på olika nivåer.

LÄS OCKSÅ: Finland uppför högsta träbyggnaden hittills

Världens högsta träbyggnad

Arbetsnamn: W350 Project.

Företag bakom byggnaden: Sumitomo Forestrys forsknings- och utvecklingsbolaget Tsukuba Research Institute och arkitektfirman Nikken Sekkei.

Höjd: 350 meter, 70 våningar.

Struktur: Trä- och stålstrukturer, inuti endast trä.

Användning: Butiker, kontor, hotell och lägenheter.

Mängd trä: 185 000 kubikmeter.

Kostnad: 600 miljarder yen, eller 44,5 miljarder kronor.

Källa: Sumitomo Forestry

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen