Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 17 juli 2018

Industrin växande marknad för pellets 

Efter flera år med en ganska trög pelletsmarknad, verkar det nu vända. På Loarps gård vill man producera 20 000 ton om året med sågspån från svenska sågverk. 

 Petter Krantz på Loarps gård tycker att det är både roligt och nyttigt att göra olika saker i lantbruksföretaget. Och nu växer pelletsverksamheten och marknaden rejält.
Petter Krantz på Loarps gård tycker att det är både roligt och nyttigt att göra olika saker i lantbruksföretaget. Och nu växer pelletsverksamheten och marknaden rejält. FOTO: Härje Rolfsson

Mitt på den skånska slätten står den splitternya modulfabriken för pelletsproduktion och spottar ut 3,5 ton pellets i timmen. Det är sågspån från ett antal sågverk i närområdet som blir till bränslepellets på Loarps gård utanför Tågarp i västra Skåne. 

– Marknaden växer enormt. 2005 konsumerade vi omkring fem miljoner ton pellets i Europa och 2020 beräknas konsumtionen öka till 25 miljoner ton. Det är framför allt marknaden till industri som växer, säger Petter Krantz på Loarp energi AB. 

Han menar att intresset för pelletspannor till privata hushåll minskar. De installerar istället jord-, berg- eller luftvärmeväxlare. Men industrier, som tidigare kört på olja, och som behöver högre värme än 55 grader i vattensystemet kan lätt gå över till pellets. Det kan vara växthus, matproducenter, betongföretag eller större fastigheter. 

Enkelt och billigt för industrin

– Det är väldigt enkelt och billigt med pellets för industrikunder. Oljan kostar 110 öre per kilowattimme och gasen 78 öre. Pellets kostar 35 öre per kilowattimme, inklusive transporter. Helt osubventionerat. Flisen är kanske billigare i inköp per kilowattimme, men den är mer svårhanterad och måste skötas på ett helt annat sätt. Pelletssystemen går helt på automatik.

Den tredje januari i år drabbas Loarps gård av brand. En ekonomibyggnad, med pelletsproduktionens pressnings- och packningsanläggning, brann ned till grunden. Efter en gigantisk räddningsinsats lyckades man rädda den övriga gården. Trots katastrofen började Petter Krantz och hans familj genast att försöka bygga upp verksamheten igen och hitta pellets till kunder som nu stod utan.

– Vi hade stor tur och hittade en modulfabrik i Tyskland som var exakt lika stor som den vi hade. 

Den nya anläggningen är en modulfabrik inbyggd i containrar som nu står utanför ekonomibyggnaderna på en betongplatta. Redan den 15 mars, eller nio veckor efter branden, kunde Loarp energi leverera pellets till kund igen. 

– Vi vill nå upp till en produktion på 20 000 ton pellets per år. Målet i år är på grund av branden 12 000 ton.

”Bra för skogsägare”

Petter Krantz tror att en ökande pelletsmarknad är bra för skogsägare. 

– Generellt sätt är det bra för skogsägare med större efterfrågan på sågspån. Då får sågverken bättre betalt och kan ge bättre betalt till skogsägare. Det hör ihop. Vi börjar också se en prishöjning på råvaran. 

Loarp energi köper in sågspån från nio sågverk i närområdet i södra Sverige, men vill gärna ha kontakt med ännu fler sågverk. 

– Vi tycker att det här är ett fantastiskt sätt att hjälpa miljön och bli koldioxidneutrala. Vi kan ta bort olja och gas i många industriprocesser. Och dessutom till ett bättre pris än fossila lösningar. 

Fakta Pellets

Pellets produceras av restprodukter från skogs- och sågverksindustrin och används huvudsakligen som bränsle för att producera värme, el eller ånga. Ett ton pellets innehåller cirka 4 800 kWh energi. Totalt användes drygt 1,8 miljoner ton pellets, motsvarande 8,5 TWh energi, 2017 i Sverige. Användningen har ökat de tre senaste åren, men har en bit kvar till toppnivån från 2011 då drygt 2,2 miljoner ton pellets användes.

Sverige importerar cirka 270 000 ton pellets och exporterar omkring 200 000 ton. Totalt ger det en ökad användning av pellets med nästan två procent under 2017 jämfört med 2016. 

Källa: Svebio 

Loarps gård och Loarps energi

Loarps Energi har som grundläggande mål att producera omkring 15 000 ton energipellets per år. De är cirka 10 anställda och omsätter ungefär 22 miljoner kronor per år. 

Loarps gård och Loarp AB ägs av Petter och Wiveka Krantz. Det är ett växtodlingsföretag med drygt 700 hektar under plog. De driver också en lagerverksamhet för ett antal myndigheter och äger 65 procent av pelletsverksamheten Loarp Energi AB. De övriga 35 procenten av Loarp energi ägs av Petter Krantz syster och svåger. 

LÄS MER: Brist på hyvelspån ger pelletsbrist

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen