Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 5 april 2019

Idermark lämnar Swedbank – ”Inte förenligt med VD-uppdraget i Södra”

Swedbanks ordförande Lars Idermark lämnar sin post med omedelbar verkan, och en extrastämma ska hållas för hitta en ny ledning för krisbanken. Väntat, men alltför sent, tycker både Aktiespararnas vd och Transparency International.

 Swedbanks ordförande Lars Idermark lämnar Swedbank.
Swedbanks ordförande Lars Idermark lämnar Swedbank. FOTO: Lars Pehrson/SvD/TT

”Efter den senaste tidens starka debatt om Swedbank och frågan om bankens hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum har jag funnit att den massmediala uppmärksamheten som detta skapat inte är förenlig med mitt vd-uppdrag i skogskoncernen Södra. Därför har jag kommit fram till att det bästa beslutet är att jag lämnar uppdraget som ordförande i Swedbank med omedelbar verkan”, säger Lars Idermark i en kommentar.

Nu ska valberedningen börja jobba igen, och en ny stämma ska hållas. Översynen av styrelsen gäller inte bara ordförande, utan hela styrelsen, säger valberedningens ordförande Lennart Haglund till TT. Hittills har han haft två möten med valberedningen, och en professionell rekryteringsfirma har anlitas.

När en ny styrelse hittats ska en ny stämma sammankallas, men om det hinns med innan sommaren vet han inte.

Aktivt ägaransvar

Louise Brown, ordförande för organisationen Transparency International Sverige, anser att beskedet är glädjande och ett uttryck för aktivt ägaransvar.

– Trots den väldigt tråkiga utvecklingen av det vi sett inom Swedbank, så känns det nu som ägarna har steppat upp och förstår att de har en möjlighet att påverka och har tagit den möjligheten.

– Jag tror att hela styrelsen behöver ses över, säger Louise Brown som tror att beslutet tagits efter påtryckningar från ägarnas håll.

TT: Borde man ha tagit det här beslutet före stämman?

– Det fanns all orsak att kunna förvänta sig ett aktivt ägaragerande innan stämman. Då hade man även kunnat minimera en del av den turbulens som uppstod.

– Det är ägarna som kan pådriva utveckling och förbättring mot hållbarhetsmål och etiska investeringar. Det hade varit på sin plats att agera tidigare, men bättre nu än aldrig.

Var väntad

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, konstaterar att avgången var väntad.

– Det jag tycker är tråkigt är att det här ställningstagandet inte kom innan bolagsstämman, för då hade ägarna haft en annan möjlighet att påverka processen. Nu måste det bli en ny interimslösning i stället för att ägarna skulle kunna ha fattat beslut på stämman.

Läget är väldigt besvärligt för Swedbank, tycker han.

– Banken befinner sig i en otroligt besvärlig situation med ständiga fortsatta avslöjanden om felaktigheter i olika avseenden, med misstankar hängande över sig om att man vilselett marknaden och amerikanska myndigheter. Det är klart att man inte vill befinna sig i en situation där man står utan ledning.

Den nya styrelsen ska nu få reda upp den härva som uppdagats det senaste halvåret.

Inte fått gehör

I februari avslöjade SVT:s Uppdrag granskning misstänkt penningtvätt på omkring 40 miljarder kronor inom Swedbank, med koppling till den tidigare uppnystade penningtvättskandalen kring Danske Banks verksamhet i Baltikum. 50 särskilt suspekta bolag pekades då ut som inblandade.

En intern utredning ska redan 2018 ha visat att Swedbank känt till misstänkt penningtvätt på upp till 90 miljarder kronor. Banken har mötts av skarp kritik för sitt sätt att hantera skandalen.

Enligt Idermark har det ”uppskruvade massmediala läget” efter bankens misstänkta penningtvättskandal gjort det svårt att få gehör för sakfrågor och att bemöta felaktigheter, och lett fram till att han nu väljer att lämna sin post.

”Djupt beklaglig”

”Jag har alltid satt sak före person. Det har varit en ledstjärna för mig som ordförande i Swedbank. Dessutom har jag alltid värnat transparens och en god och öppen relation mellan ledning och styrelse. Jag har alltid satt aktieägarna och kunderna i främsta rummet. Därför är den senaste tidens utveckling djupt beklaglig”, säger han.

Kort före Swedbanks stämma den 28 mars meddelade styrelsen att vd Birgitte Bonnesen fått sparken. Under stämman röstade banken för att bevilja styrelsen – inklusive Lars Idermark – ansvarsfrihet, men trots det avgår alltså nu Idermark.

Varken Lars Idermark eller den tillträdande ordföranden Ulrika Francke vill i dagsläget lämna några kommentarer, enligt Swedbanks kommunikationschef.

Folksam, storägare i Swedbank, vill inte kommentera Idermarks beslut i nuläget.

– Just nu så har vi inga kommentarer, säger Carina Lundberg Markow, ägaransvarig hos Folksam.

TT: Var det överraskande att han valde att gå?

– Nej, vi säger ingenting just nu.

Inte heller AMF, som äger 4,4 procent i Swedbank, vill kommentera, utan hänvisar till valberedningens ordförande.

Finansinspektionen konstaterar att det är ägarnas och bankens sak att se till att det finns en ledning som tar tag i problemen med förtroendet.

– Från Finansinspektionens sida så har vi haft kontakter med vd och ordföranden under den senaste tiden och där har vi betonat vikten av att de återskapar förtroendet för banken men precis hur de väljer att göra det är en fråga för banken, säger Victoria Ericsson, biträdande kommunikationschef på FI.

LÄS MER: Rekordresultat för Södra – betalar ut 1,8 miljarder till medlemmarna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen