Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 28 november 2017

Högre målsättning för förnyelsebar energi

BRYSSEL.

Industriutskottet i Europaparlamentet går längre i sin ambition att öka andelen förnybart i EU än vad EU-kommissionen gör. När direktivet kring förnyelsebar energi diskuterades i utskottet i dag, måndag, höjde man målsättningen till 35 procent förnybart jämfört med kommissionens förslag som är 27 procent.

 Fredrick Federley (C).
Fredrick Federley (C). FOTO: Sebastien Bozon

– Det beslutet bygger på att vi får använda de biobränslen vi har. Ska vi på allvar få fart på omställningen av energisektorn i Europa så behövs det högre och mer ambitiösa mål än kommissionens förslag, säger Fredrick Federley (C), Europaparlamentariker och ledamot i industriutskottet.

Han fortsätter:

– Kanske ännu viktigare är regelverk som säkrar långsiktiga investeringar i förnybar energi i unionen.

”Första steg att städa upp i kaoset”

Fredrick Federley är betydligt mer positiv efter industriutskottets beslut i dag än vad han var för en månad sedan när beslut togs i miljöutskottet som skulle göra det svårare och mer osäkert att producera biomassa och bioenergi.

– Voteringen i industriutskottet gick väldigt bra och det är ett viktigt första steg att städa upp i kaoset efter miljöutskottet, säger Fredrick Federley.

Industriutskottet har även en högre ambition för förnybart i värmesektorn än vad kommissionen har. Industriutskottets förslag är att medlemsländerna ska sträva efter att öka andelen förnybart med 2 procentenheter per år. Kommissionen föreslog 1 procent.

Även i transportsektorn har industriutskottet satt högre mål med 10 procent förnybart jämfört med kommissionens 6,8 procent.

Nu kommer industriutskottets förslag att utvecklas inför förhandlingarna i Europaparlamentet i januari.

LÄS MER: EU-deal om utsläppsrätter glädjer skogsindustrin

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen