Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 16 november 2018

Generationsskifte bakom försäljningen av Vida

Vida får en större marknad när kanadensiska Canfor köper Sveriges största privata sågverkskoncern. Och ägarna får pengar till kommande generationsskifte.

 Santhe Dahl, koncernchef för Vida.
Santhe Dahl, koncernchef för Vida. FOTO: Eddie Andersson

– Vi breddar antalet egna försäljningskontor i Japan, Kina och en rad länder. Och de kommer med Vidas hjälp in i Europa där de inte är speciellt starka. Vi ska hjälpa Canfor att växa under Vidas namn i Europa, förklarar Santhe Dahl logiken i affären där Canfor köper 70 procent av Vida för 3,99 miljarder kronor.

Canfors koncernchef, Don Kayne, berättade på sin presskonferens sent i torsdagskväll svensk tid att Canfor letat efter ett företag utanför Kanada som kan hjälpa Canfor att växa, ge bättre tillgång till världsmarknaden och kunna bredda utbudet med produkter med högre förädlingsvärde. Och stärka Canfors lönsamhet.

FAKTA: Canfor

Säte: Vancouver, Kanada.

Sågverk: 25.

Produktion: 10 Mm3s.

Källa: Vida

Vill konkurrera på alla världsmarknader

– Vi vill kunna konkurrera på alla världsmarknader överallt, och det här förvärvet gör Canfor till ett ledande globalt skogsindustribolag, säger Don Kayne.

Santhe Dahl brukar framhålla hur viktigt det varit för Vidas framgångar att det varit ägarlett. Nu blir han kvar som koncernchef, men Vida är en del av ett kanadensiskt börsnoterat företag. Det ska inte påverka verksamheten.

Korta beslutsvägar

– Så länge vi presterar kommer Vida att drivas som tidigare med korta beslutsvägar. Det kommer att vara som vanligt, och vi kommer att vara ägare i bolaget, säger Santhe Dahl.

En anledning för de fem delägarna att sälja Vida var att bädda för framtida generationsskiften.

– Man måste göra de här sakerna som vi nu har gjort medan man är klar i huvudet, när man är gammal och senil är det för sent, säger Santhe Dahl, 64 år. Han har själv tre barn, varav en son jobbar i Vida.

 Vida blir nu en del av ett kanadensiskt börsnoterat företag.
Vida blir nu en del av ett kanadensiskt börsnoterat företag. FOTO: Birgitta Sennerdal

Pengar till stiftelse

Santhe Dahl säljer aktier för cirka 2,5 miljarder kronor. En del av pengarna kommer att gå till hans och hustruns stiftelse döpt efter dottern, stiftelsen Linnea Dahl, som uppmärksammar barn och ungdomar med särskilda behov.

En stor del av pengarna kommer att gå till skatt.

Tänker med hjärtat

– Det är fantastiskt mycket pengar. Pengar är inte allt, men det naturligtvis jättekul och ett bevis på att jag och alla duktiga medarbetare har gjort det här hyfsat bra genom åren, säger Santhe Dahl.

– Jag tänker mycket med hjärtat och det här är ett sätt att säkerställa framtiden för Vida på ett bra sätt. Jag skulle aldrig göra den här affären om jag inte trodde på det.

FAKTA: Vida

Säte: Alvesta, Sverige.

Sågverk: 9.

Produktion: 1,75 Mm3s.

LÄS MER: Kanadensare köper träindustrikoncernen Vida

Relaterade artiklar

Till toppen