Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 19 mars 2019

Fabrik för korslimmat trä igång

Stora Ensos storsatsning på korslimmat trä (CLT) i Gruvön, några mil väster om Karlstad, har nu gått från investeringsprojekt till skarp produktion.

 Maja Bergström, projektledare CLT-fabriken och Joakim Sveder, platschef på Stora Enso Gruvöns sågverk.
Maja Bergström, projektledare CLT-fabriken och Joakim Sveder, platschef på Stora Enso Gruvöns sågverk. FOTO: Stora Enso

Det innebär också att färdiga produkter nu säljs enligt uppgjorda affärskontrakt. Produktionskapaciteten är 100 000 kubikmeter, vilket enligt Stora Enso motsvarar material till cirka 4 500 normalstora lägenheter.

Halv miljard

Investeringen uppgår till 500 miljoner kronor och fabriken uppges vara an av världens största och mest moderna för korslimmat trä.

”Det har varit ett relativt snabbt investeringsprojekt, som flutit på helt enligt plan. Från det att investeringsbeslutet på en halv miljard kronor fattades i juli 2017 så har vi på cirka 1,5 år nu en helt ny produktionslinje för korslimmat trä i drift som producerar kommersiella leveranser till kunder”, säger Maja Bergström, projektledare för fabriksbygget, i en skriftlig kommentar.

 CLT-produkterna från Gruvöns sågverk är 16 meter långa och 3,5 meter höga.
CLT-produkterna från Gruvöns sågverk är 16 meter långa och 3,5 meter höga. FOTO: Storaenso

Norden huvudmarknad

Produkterna från Gruvön ska främst säljas i Norden och Storbritannien. Träråvaran är gran och CLT-elementen är 16 meter långa, 3,5 meter höga och upp till 0,4 meter tjocka. CLT-fabriken i Gruvön blir Stora Ensos tredje. Sedan tidigare har koncernen två CLT-fabriker i Österrike.

 Byggnaden för den nya produktionslinjen för korslimmat trä är byggd i korslimmat trä. Den är dessutom målad i Falu Rödfärg.
Byggnaden för den nya produktionslinjen för korslimmat trä är byggd i korslimmat trä. Den är dessutom målad i Falu Rödfärg. FOTO: Stora Enso

Milstolpar:

• Juli 2017, investeringsbeslut

• Oktober 2017, grundarbetet påbörjas

• Mars 2018, första skiftet med nya medarbetare började

• Juni 2018, installationer av maskinutrustning

• Första kvartalet 2019, start av produktionslinjen

• 28 maj 2019, officiell invigning

LÄS MER: ”Sågtimret motorn i bioekonomin”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen