Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 13 september 2017

Exotiska träd en lönsam affär

Med exotiska trädslag kan du få både en vacker lövskog och tjäna pengar.

– Vi vill främja lövskog för diversitet, rekreation och det estetiska. Men det är bra om trädslagen också kan bidra ekonomiskt, säger skogsprofessor Jens Peter Skovsgaard.

Jens Peter Skovsgaard, som jobbar på institutionen för sydsvensk skogsvetenskap på SLU i Alnarp, vill föreslå skogsägare att satsa på exotiska värdefulla trädslag. Och då menar han inte ek.

– Ek kan ibland räknas som de värdefulla lövträden, men ektimmer är faktiskt en bulkprodukt på den europeiska marknaden. Men om du blandar tyskoxel med ek kommer du att öka värdet av ekbeståndet väsentligt.

 Jens Peter Skovsgaard propagerar för tyskoxel, valnöt och sykomorlönn.
Jens Peter Skovsgaard propagerar för tyskoxel, valnöt och sykomorlönn. FOTO: Torbjörn Esping

Jens Peter Skovsgaard propagerar för trädslag som valnöt, sykomorlönn och tyskoxel. Och han menar att det finns flera anledningar att satsa på värdefulla exotiska lövträd.

Klimatförändringarna gör att södra Sverige om 50 år kommer att ha det klimat som råder i nordöstra Frankrike eller i Frankfurt-området i dag. Och då är det vettigt att snegla på vilka trädslag som växer bra där nu. Dessutom gäller det att hitta ett alternativ till granen, som inte gillar ett mildare klimat.

– De arter som jag nämner kan redan växa här och växer ofta bra, även om det är i små kvantiteter i parker. Men de kan växa här, så varför skulle vi fördröja den assisterade eller naturliga flytten norrut? Det finns ingen anledning att vänta, säger han.

Odla värdefulla lövträd

* Det är ont om plantor på marknaden, och de är dyra och känsliga.

* Varje träd behöver regelbunden individuell skötsel.

* Satsa på snabbväxare så att du får tillbaka pengarna snabbt och minskar risken.

* Våga! Sätt något tunnland i närheten av huset och experimentera.

* Njut! Exotiska lövträd är också vackra.

Genom att satsa på hårda trädslag som valnöt eller körsbär kan vi kanske ersätta mörkt tropiskt timmer av tveksamt ursprung.

– Om vi kan odla värdefulla hårda trädslag och tjäna mer från våra lövskogar, om det är på jordbruksmark eller inne i den etablerade skogen, varför gör vi inte det? Har vi verkligen råd att producera bränsle och ved överallt?

Den kanske främsta anledningen till att satsa på värdefulla lövträd är ekonomisk. Om man odlar trädslagen så att man får fram stockar av bra kvalitet visar Jens Peter Skovsgaards enkla kalkyl att sykomorlönn, valnöt och tyskoxel under vissa omständigheter är lönsammare än gran eller i vart fall är ett bra alternativ. En sågtimmerstock av vanöt betalar 15 gånger mer än en grantimmerstock. Lyckas man dessutom få fram fanérstockar är priserna mycket högre.

– Det är små volymer som får de här priserna. De här trädslagen finns bara i små kvantiteter och går bara att odla i liten skala. Det är inget du odlar kvadratkilometer av, det är något som du har som nischprodukt.

– Om du har en blandad lövskog och ditt mål är att producera högvärdigt timmer, hur stor andel av volymen kan bli fanerstockar? Två procent om du är bra. Men du kan få 80 procent av din inkomst från de här två procenten, säger Jens Peter Skovsgaard.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen