Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 10 maj 2018

”EU reglerar för första gången svensk avverkning”

EU:s klimatpolitik kan få effekter för svensk skogsproduktion. När alla EU-länder i framtiden årligen tvingas nettoinlagra koldioxid i skogen riskerar virkesuttagen att minska.

 Magnus Nilsson, fristående klimatpolitisk analytiker, menar att EU:s nya klimatpolitiska lagar gör att Sverige i framtiden måste nettoinlagra nära 30 miljoner ton koldioxid per år i skogen.
Magnus Nilsson, fristående klimatpolitisk analytiker, menar att EU:s nya klimatpolitiska lagar gör att Sverige i framtiden måste nettoinlagra nära 30 miljoner ton koldioxid per år i skogen. FOTO: Mats Ostelius/privat

Den senaste tiden har ett antal olika EU-processer när det gäller klimatet gått in i sin slutfas. De nya reglerna kan få stora effekter för svenskt skogsbruk och handlar bland annat om krav på inlagring av kol i landskapet under åren 2021 och 2030.

Under förhandlingarna kallade svenska politiker inlagringstvånget för ett ”avverkningstak” och gick emot de nya reglerna. Den kompromiss som nåddes kallades för en framgång för Sverige.

”Begränsning för hur mycket virke som kan tas ut”

Men den fristående klimatpolitiske analytikern Magnus Nilsson menar att kampen i själva verket var ett fiasko, och att resultatet innebär att svenskt skogsbruk trots allt kan få ett avverkningstak, i alla fall på lång sikt.

– Den nya lagstiftningen innebär att alla länder blir skyldiga att upprätthålla en årlig nettoinlagring av koldioxid i landskapet. Min bedömning är att den svenska skyldigheten kommer att hamna strax under 30 miljoner ton koldioxid per år vilket, i alla fall i teorin, innebär en begränsning för hur mycket virke som kan tas ut. 

I dag tillväxer svenska skogar med cirka 120 miljoner kubikmeter per år och vi avverkar omkring 90 miljoner kubikmeter. Det ger en outnyttjad tillväxt på 30 miljoner kubikmeter, vilket motsvarar en nettoinlagring av koldioxid på ungefär 40 miljoner ton.

Det skulle med råge motsvara vad Sverige måste nettoinlagra med de nya reglerna. Men om tillväxten minskar, eller om vi vill avverka mer, kan vi komma att bryta mot kraven på nettoinlagring.

LÄS MER: Federley efter skogssegern: ”Nu kan vi andas ut”

”Rent teoretiskt”

– Det finns ett kryphål. Om man inte klarar kravet på nettoinlagring i skogen kan man uppfylla lagkraven genom att istället minska utsläppen från andra områden i samhället, som till exempel trafiken, säger Magnus Nilsson och fortsätter:

– Men sannolikheten för att detta ska inträffa måste nog sägas vara rent teoretiskt. Tillväxten i skogen ökar vilket ökar utrymmet för avverkning, trots ”avverkningstaket”. 

Magnus Nilsson menar att motståndet mot de nya reglerna inte handlar om ”avverkningstaket” utan att det har varit en principiell strid om var gränsen går mellan EU-beslut och nationella regler. 

– Hittills har EU-lagstiftningen inte berört skogsbruket. Nu tar EU ett steg framåt och reglerar på ett sätt som berör skogsbruket. De nu beslutade reglerna får kortsiktigt knappast praktiska konsekvenser, med det signalerar att det kan komma ytterligare lagstiftning som påverkar skogsområdet.

LÄS MER: ”Vi måste hålla EU borta från skogspolitiken”

Relaterade artiklar

Till toppen