Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 9 maj 2018

Dyr Brexit-smäll för brittiska skogsföretag

Storbritanniens träindustri kan drabbas av massiva kostnadsökningar som en följd av Brexit, enligt en branschorganisation.

FOTO: Istock

Den brittiska träindustrin kan drabbas av en merkostnad på en miljard pund, motsvarande cirka 12 miljarder kronor, om Storbritannien lämnar EU:s tullunion. Det varnar den brittiska branschorganisationen TTF, Timber Trade Federation. Organisationen talar om en skattebomb som exploderar, som en följd av att EU-importen efter Brexit inte är befriad från moms.

– Uppemot 90 procent av timret som används inom byggindustrin importeras från Europa, där brittiska leveranser inte är tillräckligt stora för att ersätta bortfallet, säger TTF:s vd David Hopkins, till The Construction Index.

Drabbar småföretag

Brexit leder till de nuvarande förslagen till utträdesvillkor att moms på EU-importerna måste betalas direkt av företagen, utan dröjsmål.

– Det kommer att medföra stora problem för små- och medelstora företag, som utgör majoriteten av vår bransch, säger han.

Fördröjningar hotar

Utöver det förutspår TTF även ytterligare problem i form av fördröjda leveranser och högre kostnader för att lagra timmer, samt ökade kostnader för administration och dokumentation. Organisationen skärper nu kraven på myndigheterna att säkerställa att import av timmer sker utan ökade kostnader eller fördröjningar. Momsen kommer dessutom att läggas på timmerpriser som har stigit 8 procent under det senaste året, enligt en byggrapport.

LÄS OCKSÅ: Tro på fortsatt export efter Brexit

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen