Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 4 december 2017

Automatisk travmätning i Värö

Södra inför för första gången automatisk travmätning. Det sker vid massabruket i halländska Värö och med en teknik som bygger på laserstödd fotografering.

Den nya mätramen, som utvecklats av Linköpingsföretaget Mabema, installerades i våras och godkändes nyligen för ordinarie virkesmätning. Mätningen görs direkt på virkeslassen när virkesbilarna sakta rullar igenom den så kallade mätramen.

 Lastbilarna rullar sakta igenom mätramen utan mänsklig "handpåläggning".
Lastbilarna rullar sakta igenom mätramen utan mänsklig "handpåläggning". FOTO: Malin Arnesson

– Södra har under flera års tid tillsammans med ett antal andra aktörer i branschen varit delaktiga under hela utvecklingsfasen av den nya tekniken tillsammans med Mabema AB. Att vi nu har kommit så här långt med frågan att den realiseras innebär ett teknikskifte för virkesmätning inom skogsindustrin, säger Roger Andersson, ansvarig för virkesmätning på Södra Skog, i ett pressmeddelande.

Ersätter mätstickan

Införandet av den nya tekniken innebär att den manuella mätstickan ersätts. Vinsterna är snabbare mätning, bibehållen och på sikt förhöjd mätningskvalitet samt logistikvinster genom snabbare passage vid mätstationen, uppger Södra. Det som mäts är bruttovolym under bark, travens höjd, längd och bredd samt stockarnas medeldiameter.

 Mätningen görs med laserstödd kamerateknik.
Mätningen görs med laserstödd kamerateknik. FOTO: Malin Arnesson

Alla sortiment

I ett första skede mäts barrmassaved i mätramen, men på sikt ska alla sortiment mätas med den nya tekniken. Södra äger anläggningen, som i daglig drift sköts av VMF Syd (virkesmätningsföreningen).

LÄS OCKSÅ: Rekordsnabb ökning av fjärrmätning av virkeDet lönar sig att kalibrera

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen