Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 20 april 2018

Ann Linde om exporten efter Brexit: Gör en riskanalys

Trots stor osäkerhet kring Brexit tror företagen att den höga efterfrågan på svensk skogsråvara gör att de kommer att fortsätta exportera stora volymer till Storbritannien. Men EU- och handelsministern uppmanar företagen att göra en ordentlig riskanalys.

 EU- och handelsminister Ann Linde.
EU- och handelsminister Ann Linde. FOTO: Åsa Nilsson

Storbritannien är det enskilt största exportlandet för bland annat sågade trävaror, så marknaden är mycket viktig. Det är ännu oklart exakt vad förhandlingarna kring Brexit kommer att resultera i vad gäller tullar och regler för import. Men att det blir ökad administration och ökade kostnader för företag inom den svenska skogsindustrin är klart.

– Vi vet inte vilken lösning det blir, men vi vet att det blir dyrare och krångligare, sade EU- och handelsminister Ann Linde (S), vid ett seminarium i torsdags där politiker och företrädare från flera stora skogsbolag deltog.

Stora exportvärden

Svensk skogsindustri är mycket exponerad mot Storbritannien. Exempelvis är SCA:s export till landet värd 2,8 miljarder kronor, och för Bergs Timber är exporten värd en tredjedel av företagets omsättning.

Efter Brexitomröstningen började Bergs Timber genast analysera vad Brexit kan innebära, men kom inte fram till något konkret. Företaget kommer att fortsätta exportera till Storbritannien även efter Brexit.

– Vi upplever att marknaden är god, man behöver våra produkter, sade Peter Nilsson, vd och koncernchef på Bergs Timber.

 Företrädare för SCA, Bergs Timber, Svenskt trä, Stora Enso, Billerud Korsnäs och Vida mötte EU- och handelsminister Ann Linde på torsdagen.
Företrädare för SCA, Bergs Timber, Svenskt trä, Stora Enso, Billerud Korsnäs och Vida mötte EU- och handelsminister Ann Linde på torsdagen. FOTO: Åsa Nilsson

”Tull får kunden betala”

Samma inställning har flera andra bolag. Efterfrågan på svenska skogsprodukter är så hög i Storbritannien att exporten i sig inte är i fara, även om det blir mer krångel och dyrare om tullar införs.

– Blir det tullar så får nog den engelska kunden stå för det, sade Santhe Dahl, koncernchef på Vida.

Företagen skickade dock med en hälsning till politikerna att arbeta för att det ska bli så lite krångel som möjligt och gärna tullfritt.

– Vi kan inte säkerställa om det blir tullar eller inte, det är helt utanför vår kontroll, sade Ann Linde.

Fortfarande stor osäkerhet

Det finns nu en överenskommelse om en övergångsperiod som gäller fram till den 31 december, där det mesta påminner om idag. Syftet är att göra en smidig övergång för näringslivet till vad som gäller sedan. Men det är alltså inte alls klart. Och själva utträdesavtalet är inte heller klart, frågan om Irland är fortfarande en stor stötesten och det kan ställa allt på ända.

Företagen måste vara beredda på allt, menar Ann Linde:

– Jag tror att man måste vara mycket mer aktiv att göra sitt eget företags riskanalys, säger hon till Land Skogsbruk.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen