Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 19 januari 2017

Vi kan tjäna mer på turismen

Landets 330 000 skogsägare funderar dagligen på var framtidens inkomster finns. En växande del av oss kommer hitta dem inom besöksnäringen. Det skriver skogsägaren Leif Öster i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Mostphotos

Kerstin Davidson skriver i en ledare att turismen inte kan ta skogsbrukets plats. Jag menar att vi måste utveckla alla landsbygdens näringar för fler jobb och mer inkomster.

Svensk landsbygd behöver producera betydligt mer mat. Om vi dessutom kan öka inkomsterna från skogen i ett bättre samspel mellan virkesproduktion och nya näringar som turism blir vi skogsägare vinnare på detta. Ta jakt- och fisketurismen som exempel. Här kan vi skapa betydligt mer inkomster än i dag. Det är våra grannländer goda exempel på.

Dagens skogsbruk behöver helt nya metoder och teknik eftersom lönsamheten nu sjunker år för år. I fast penningvärde får vi skogsägare årligen 10 miljarder kronor mindre betalt för vårt virke, än vi fick år 1990. Det är betydande belopp som försvunnit från landsbygdens försörjningsunderlag.

Enligt flera riksdagsbeslut ska 20 procent av Sveriges mest skyddsvärda skogar skyddas. Jag tycker då att det är självklart att dessa stora arealer ska kunna användas för att skapa sysselsättning för landsbygden både i form av skötsel och av turism.

Visst, det är mycket tal om att skogens bidrag till framtidens bioekonomi, fossilfri framtid i en cirkulär ekonomis gröna folkhem. Men vi skogsägare får inga besked om, hur och när vi ska betalas för detta.

Däremot vet vi att den inkommande turismen drar in 112 miljarder kronor till Sverige, till en verksamhet som har 165 400 anställda och växer snabbt (källa: Tillväxtverket).

Landets 330 000 skogsägare funderar dagligen på var framtidens inkomster finns. En växande del av oss kommer hitta dem inom besöksnäringen. Men det handlar inte om att ersätta skogsbruk med turism, utan hitta en större sammanlagd nytta av båda.

Leif Öster

Skogsägare och naturturismföretagare

Till toppen