Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 4 april 2019

”Vem behöver bry sig om Naturvårdsverket?”

Om inte ens våra förvaltningsdomstolar bryr sig om Naturvårdsverkets föreskrifter om älgförvaltning – vem behöver då bry sig om dem, undrar debattören Sture Nilsson.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Debattören ifrågasätter att förvaltningsdomstolar inte följer Naturvårdsverkets föreskrifter.
Debattören ifrågasätter att förvaltningsdomstolar inte följer Naturvårdsverkets föreskrifter. FOTO: Istock

I Sverige har vi sedan några år en ny älgförvaltning. I samband med den gav riksdagen i en proposition Naturvårdsverket i uppdrag att skapa föreskrifter för ändamålet. Dessa föreskrifter är den grund som vår produktionsanpassade älgförvaltning vilar på.

Nu har det fantastiska skett, att en jakthandläggare på en länsstyrelse i södra Sverige inte accepterar Naturvårdsverkets föreskrifter angående rätten att registrera ett licensområde.

Den aktuella länsstyrelsen har i samarbete med älgförvaltningsområdets arbetsgrupp, tagit fram egna föreskrifter. Dessa föreskrifter kräver sammanhängande marker till den första licensälgen, som är en älgkalv.

Föreskrifterna diskriminerar, som jag ser det, många små markägare, som nu inte tillåts registrera ett licensområde, trots att de har mark som med god marginal räcker till det. De tillåts då endast jaga i tre jaktdagar.

Jakthandläggarens agerande har prövats i alla förvaltningsdomstolar, inklusive JO. Dessa instanser har inte agerat mot förfarandet. Möjligen har de inte förstått någonting, eller så anser de att Naturvårdsverket är en myndighet utan auktoritet och som sådan inte tillmäts något inflytande av betydelse.

Vår statsförvaltning har enligt min mening därmed genom våra förvaltningsdomstolars bristande förmåga att bedöma denna sakfråga inte bara underminerat Naturvårdsverket, utan även tilltron till dem själva.

Det är oroande tycker jag, att våra förvaltningsdomstolar inte agerar. Frågan har nu gått till Justitiekanslern för bedömning. Ett avslag där, gör att tvisten kommer att gå vidare till Europadomstolen för prövning.

Man kan ställa sig frågan; om inte våra förvaltningsdomstolar bryr sig om Naturvårdsverkets föreskrifter – vem behöver då bry sig om dem?

Sture Nilsson,

Sjulsmark

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen