Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 1 april 2020

”Vargen hör hemma i Sverige”

Det står klart och tydligt i våra demokratiskt fattade mål att vargen hör hemma i Sverige och ska bevaras. Och med alla de regler som finns på plats känns det också som att vi borde klara av det, skriver miljöpartisten Rebecka Le Moine i en debattreplik.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Rebecka Le Moine (MP).
Rebecka Le Moine (MP). FOTO: Ola Jennersten, Naturfotograferna, IBL Bildbyrå

Göte Lindgren filosoferar i sin debattartikel och ställer många frågor riktade till mig. Jag uppskattar att dessa djupa och svåra frågor kommer upp på bordet.

En fråga som inleder debattartikeln kan tolkas som: vad väger tyngst, ekonomisk tillväxt eller ekonomi? I den frågan landar jag i att vi bara kan ha en hållbar ekonomi inom planetens gränser.

Men det är inte bara jag som landar där. Sverige har tillsammans med 90 andra länder skrivit under konventionen för biologisk mångfald, som säger att varje nation har ett ansvar att bevara de arter som finns inom nationens gränser.

Det står alltså klart och tydligt i våra demokratiskt fattade mål att vargen hör hemma i Sverige och ska bevaras. Det finns också en koncensus om att staten ska kompensera i de fall som enskilda medborgare drabbas ekonomiskt på något sätt. Därför finns det i dag generösa ersättningsregler som gör att den som har fått ett djur rivet får en bra ersättning för detta.

Sedan finns det också möjlighet att få skyddsjakt, i de fall ett rovdjur blir problematiskt, med närgånget beteende och upprepade attacker mot tamboskap. Med alla dessa regler på plats känns det som att vi borde klara av att bevara vargen.

Och det skulle vi nog, om det inte var för den organiserade hatfabrik som finns, och som sponsras av statliga medel. Trots att vargen inte har dödat någon människa i det vilda på mer än 200 år, eldas fruktan för detta rovdjur på, som ett argument för att få bort den.

Göte Lindgren vittnar om denna rädsla i sin artikel, där han oroar sig för att vargens byten kommer ta slut, vilket kommer göra att vargen måste ge sig på våra barn. Med mycket stora populationer av vargens bytesdjur ser jag detta som ett scenario med mycket låg sannolikhet.

Det stämmer att cirka 70 vargar skjuts illegalt varje år. Men det är inget som jag har hittat på eller observerat i fält, utan det är en uppskattning som vargexperten Olof Liberg uppgav 2018. Jag kan hålla med Göte Lindgren om att det är högsta prioritet att få till åtgärder som leder till att den illegala jakten minskar, och fler uppklarade fall nås inom jaktbrotten.

Rebecka Le Moine,

Riksdagsledamot Miljöpartiet

LÄS MER: ”Låt inte MP styra hela rovdjurspolitiken”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen