Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 26 juli 2018

Ta itu med bristerna i beredskapen

Vi kan inte fortsätta som om att bränderna inte kommer hända igen. Ledande politiker måste ta itu med att rätta till bristerna i beredskapen. En miljard i förstörd skog har drabbat skogsägare och det är inte över än, skriver ledarskribent Kerstin Davidson.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: IBL/ARKIV

De förtärande skogsbränderna i Sverige denna glödheta sommar visar än en gång att landets krisberedskap är allt annat än god. I en intervju i Expressen kommer svidande kritik från Aud Sjökvist, som på Alliansregeringens uppdrag utredde den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Hon säger att hon blev chockad när hon insåg bristerna:

– Jag förlorade tron på krisberedskapen, förklarar hon.

Men när regeringen Löfven tillträdde lades utredningen ner. Den rödgröna regeringen ville själv bestämma vad som skulle utredas. Aud Sjökvist fick begränsa sig till att beskriva händelseförloppet, de lagförslag som hade behövts för en bättre beredskap kunde hon inte lägga fram. LÄS MER: Därför vill regeringen stoppa brandutredningen

Och sedan dess har beredskapen mot bränder blivit än sämre. Det har skett i takt med besparingar på räddningstjänsten, något som Brandmännens riksförbund slagit larm om. Aud Sjökvist berättar att hon gått igenom flera utredningar efter tidigare stora kriser, alla pekar på samma brister.LÄS MER: Brandmännen: ”Vi varnade för detta – dags att lyssna”

Ändå har inte mycket blivit gjort. Det är som att man invaggar sig i tron att det inte händer igen. Det kan vi nog inte fortsätta hoppas på.

När det handlar om just bränder är det avgörande att insatserna sätts in snabbt, innan elden fått fäste och börjat sprida sig. Då är en väl utbyggd flotta av övervakningsplan, brandflyg, en viktig resurs. I mitt eget – till ytan lilla – hemlän Blekinge har Länsstyrelsen satsat på ett eget brandflygplan som rattas av den Frivilliga flygkåren. Jag har själv sett det cirkla ovanför skogsbrandhärdar i närområdet de gångna veckorna. Ingen av dessa bränder hann utvecklas till en storbrand.

Det var klokt av Länsstyrelsen, som insåg att det brandflyg man tidigare delade med grannlänen Kronoberg och Kalmar var otillräckligt.

Ännu viktigare blir förstås brandflyget i mer glest befolkade områden, där det kan vara långt mellan människor som i tid kan upptäcka vad som händer och slå larm.

Årets storbränder borde bli en väckarklocka. Ledande politiker måste ta itu med att rätta till bristerna i beredskapen. Det går inte att fortsätta dumsnåla på räddningstjänsten. En miljard i förstörd skog har drabbat skogsägare – och det är inte över än. Lägg därtill notan för de internationella insatserna.

Chocken och sorgen hos de drabbade, när de hals över huvud får lämna sina hem, se sin närmiljö förödd och den skog som vårdats i generationer uppbränd – den kan däremot inte mätas i pengar.

Kerstin Davidson, ledarskribent

LÄS MER OPINION: Pinsamt TV4!

Relaterade artiklar

Till toppen